1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Sanayicinin elektrik faturası ağırlaşıyor - Duru EGELİ

Sanayicinin elektrik faturası ağırlaşıyor - Duru EGELİ

Enerji Günlüğü - Ağustos başında doğalgaz girdisinin pahalanmasıyla yükselen elektrik fiyatları şimdi de kur artışıyla yukarı gidiyor. Sanayicinin...

Sanayicinin elektrik faturası ağırlaşıyor - Duru EGELİ

Enerji Günlüğü - Ağustos başında doğalgaz girdisinin pahalanmasıyla yükselen elektrik fiyatları şimdi de kur artışıyla yukarı gidiyor. Sanayicinin enerji faturası ağırlaşıyor. 

Spot elektrik piyasasında fiyatlar dövizin yükselişine paralel artmaya devam ediyor. Enerji piyasasında son yılların en yüksek fiyatlarını gördüğümüz Ağustos ayında 14 Ağustos Salı günü için gün ortalaması fiyatı 328,95 TL/MWh seviyesinde oluştu. Haftaya yükselen dolar kurları ile birlikte 326,81 TL/MWh piyasa takas fiyatı ile başlayan elektrik piyasasında maksimum fiyat 368,68 TL/MWh oldu. Yarın için belirlenen maksimum fiyat ise bugün için belirlenen fiyata göre 20 TL/MWh azalışla saat 16:00-17:00 aralığı için 348,84 TL/MWh seviyesinde oluştu. Gündüz ve puant saatleri ortalaması pazartesi fiyatlarına göre düşse de gece saatleri megawatt saat başına ortalamada 42 TL arttı. 

GAZ SANTRALLERİ ÇALIŞAMIYOR

Ağustos ayı başında dolara endekslenen ve 1 dolar = 4,86 TL ile yüzde 49.5 zamlı çalışan doğalgaz santralleri, dolar kurunun da yüzde 40 oranında artması ile piyasada oluşan fiyatlara rağmen çalışamaz duruma geldiler. Öte yandan taahhütleri gereği gaz çekişlerini gerçekleştirmek zorundaki santraller, önümüzdeki hafta dokuz günlük Kurban Bayramı tatilinde piyasa fiyatları düşüşe geçerse nasıl bir yol izleyecekleri konusunda belirsizliklerle mücadele ediyor. 

SANAYİCİNİN FATURASI AĞIRLAŞIYOR

Artan piyasa fiyatları ile birlikte, sanayicinin de kullandığı elektriğin fiyatı 340 TL/MWh’e ulaştı. Ay sonunda sanayicinin en çok maliyet yaratan fatura kaleminin elektrik tüketim bedeli olacağı aşikar.

Duru EGELİ - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler