1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Soğuklar doğal gaz tüketiminde rekor getirdi

Soğuklar doğal gaz tüketiminde rekor getirdi

Botaş, olağanüstü soğuk hava koşullarına bağlı olarak 73 ilde rekor doğal gaz tüketildiğini açıkladı. Evlerde ısınma amaçlı gaz tüketiminin ise %60 arttığını belirtti.

Soğuklar doğal gaz tüketiminde rekor getirdi

Enerji Günlüğü - Türkiye genelinde yaşanan soğuk havanın etkisiyle konutlarda ısınma amaçlı doğal gaz tüketimi yüzde 60 arttı. 

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), Türkiye genelinde etkisini sürdüren olağanüstü soğuk hava koşullarına bağlı olarak 73 ilde rekor doğal gaz tüketimleri yaşandığını açıkladı. Açıklamada, buna bağlı olarak ısınma amaçlı evsel tüketimlerin %60 oranında arttığı belirtildi. 

Botaş ayrıca İran arz kaynağında da kesinti yaşanması ile birlikte doğal gazda bu dönemde kısıntı yapılması ihtiyacının ortaya çıktığını kaydetti. 

Doğal gaz tüketimi 19 Ocak 2022 günü 287 milyon 620 bin 566 metreküp ile rekor kırmıştı. Sonraki 5 günde de 240-278 milyon metreküp arasında tüketim gerçekleşti. 

“CUMHURİYET TARİHİNDE YAŞANAN İLK OLAY DEĞİL”

BOTAŞ'ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Üç gün süreyle doğal gazın kesilmesi, üretimin aksaması Cumhuriyet tarihinde karşılaştığımız ilk olaydır" iddiasına da yanıt verildi. BOTAŞ'ın açıklamasında şöyle denildi: "Öncelikle üç gün süreyle doğal gaz kesintisi ifadesi gerçeği yansıtmamaktadır. NIGC tarafından 10 gün süre ile ülkemize gaz arzı sağlanamayacağının bildirilmesi üzerine ortaya çıkan olağan dışı gelişme neticesinde, günlük %40 kısıntı uygulanacağı ilgili müşterilerimize 36 saat öncesinden bildirilmiştir. İran ve bazı diğer kaynaklardan ülkemize yapılan doğal gaz arzında daha önceki senelerde de benzer kısıntı/kesintiler yaşanmış ayrıca mevsimsel koşullara bağlı olarak doğal gaz tüketiminin artması ile birlikte doğal gaz arz-talep dengesinin sağlanmasını teminen doğal gaz kısıntıları yapılmıştır. Son yıllarda LNG ve depolama kapasitelerimizin artırılmasına dair yapılan yatırımlar sonucunda son 5 yılda doğal gazda herhangi bir kesinti/kısıntı uygulaması yapılmamıştır.” 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler