1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Spot boru gazı ithalatı ŞİD kapsamına girdi

Spot boru gazı ithalatı ŞİD kapsamına girdi

BOTAŞ ŞİD’de spot boru gazı ithalatıyla ilgili gereken düzenlemeler, EPDK tarafından yapıldı. İthalatçılar spot boru gazı için rezervasyon başvurusu yapabilecekler. 

Spot boru gazı ithalatı ŞİD kapsamına girdi

Enerji Günlüğü - BOTAŞ ŞİD’de spot boru gazı ithalatıyla ilgili gereken düzenlemeler, EPDK tarafından yapıldı. İthalatçılar spot boru gazı için rezervasyon başvurusu yapabilecekler. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), BOTAŞ İletim Şebekesi İşleyiş Düzenlemelerine İlişkin Esaslar’da (ŞİD), spot bortu gazı ithalatıyla ilgili bir dizi değişiklik yaptı. 

Bu değişiklikle Spot Boru Gazı İthalat Miktarı ve Uygulama Yönetiminin Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar kapsamında iletim şebekesinde sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) terminallerine ilişkin giriş noktaları hariç tutularak bir takvim yılı içerisinde, bir yıl ya da daha kısa süreli olmak üzere boru hattı vasıtasıyla yapılacak spot doğalgaz ithalat faaliyeti çerçevesinde hak kazanılan kapasite miktarlarının rezervasyonlarının yapılabilmesi hususları ŞİD içeriğine dahil edildi. 

Spot Boru Gazı İthalat Miktarı ve Uygulama Yönetiminin Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar’a uygun olarak, bir ithalat giriş noktasında spot boru gazı ithalatı için kapasite rezervasyonuna hak kazanan lisans sahipleri ilgili mevzuat hükümlerine riayet ederek İletim Şirketine kapasite rezervasyonu için başvuruda bulunmakla yükümlü olacaklar. 

Değişiklik kapsamında spot boru gazı için imzalanacak Standart Taşıma Sözleşmeleri ile rezerve kapasitesi ve azami günlük çekiş değerleri gibi hesaplamaların nasıl yapılacağı da ayrıntılarıyla tarif ediliyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler