1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Supra Enerji Konya’da eski lastikleri elektriğe dönüştürecek

Supra Enerji Konya’da eski lastikleri elektriğe dönüştürecek

Supra Enerji, Konya’nın Çumra ilçesinde kuracağı tesiste ömrünü tamamlamış lastik ve atık plastikleri geri dönüştürerek elektrik üretecek.

Supra Enerji Konya’da eski lastikleri elektriğe dönüştürecek

Enerji Günlüğü - Supra Enerji, Konya’nın Çumra ilçesinde kuracağı tesiste ömrünü tamamlamış lastik ve atık plastikleri geri dönüştürerek elektrik üretecek.

Supra Enerji Gıda Temizlik İnşaat Hayv. Tic. Ltd. Şti. tarafından Konya İli, Çumra İlçesi, Organize Sanayi Bölgesi’nde, Atıktan Proliz Yöntemi İle Yağ Üretimi ve Enerji Üretimi Tesisi kurulması planlanıyor. 

3 milyon lira değerindeki proje kapsamında ömrünü tamamlamış lastik ve/veya atık plastiklerden piroliz yöntemi ile pirolitik yağ, çelik tel, pirolitik gaz ve karbon siyahı üretilecek. Geri kazanılacak pirolitik yağ ve pirolitik gaz kullanılarak da 5 MW elektrik üretilecek. Üretilecek elektrik 90 metrelik iletim hattı ile MEDAŞ’a ait direğe bağlanacak.

PİROLİZ YÖNTEMİ NEDİR?

Piroliz, eski lastiklerin ve plastiklerin kazanılmasında kullanılan, temel olarak ısı kullanarak organik kimyasal bağların kırılmasıdır. Forkliftler vasıtasıyla bantlara taşınan Ömrünü Tamamlamış Lastik’ler ve plastikler otomatik olarak reaktöre beslenir. Reaktör 360 derece dönerek çalışır. Reaktör dışarıdan 400 dereceye kadar ısıtılır. Doğalgaz ilk 60 dakika şebekeden beslenir daha sonra açığa çıkan pirolitik gaz sistemde geri kullanılır. Gazın dışında oluşan prolitik yağ buharı kondensörlerden ve soğutma sistemlerinden geçerek sıvı hale gelir ve oluşan yağ jeneratörlere verilerek elektrik enerjisine dönüştürülür. Oluşan tüm ürünler geri dönüşümlü olarak kullanılır. 

Enerji Günlüğü 

 

Önceki ve Sonraki Haberler