1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Topuz: Binalarda ve sanayide yüzde 30 tasarruf mümkün

Topuz: Binalarda ve sanayide yüzde 30 tasarruf mümkün

ABB Türkiye YK Başkan Yardımcısı ve Elektrifikasyon Ticari Lideri Tonay Topuz, Türkiye’yi global operasyonların mühendislik, üretim ve teknik destek üssü olarak kurguladıklarını belirterek, "binalar ve sanayide yüzde 20-30 enerji tasarrufu mümkün" dedi.

Topuz: Binalarda ve sanayide yüzde 30 tasarruf mümkün

Enerji Günlüğü - Enerji Enerji Günlüğü’nün sorularını yanıtlayan ABB Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Elektrifikasyon Ticari Lideri Tonay Topuz, Türkiye’nin enerji dönüşümüne, enerji verimliliğine, elektrikli araç şarj altyapısına, ABB’nin Türkiye operasyonlarına ve küresel Ar-Ge yatırımlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Topuz, net sıfır hedefleri kapsamında binalarda ve sanayide yüzde 20-30’lara varan tasarruf potansiyeline dikkat çekerken, Türkiye operasyonunu global faaliyetlere mühendislik, teknik destek ve üretim sağlayan bir üs olarak kurguladıklarını söyledi.

BİNALARDA VE SANAYİDE YÜZDE 20-30 TASARRUF POTANSİYELİ

Enerji Günlüğü’nün Türkiye’nin düşük karbonlu geleceğine ilişkin sorusunu yanıtlayan Topuz, “Biz bu süreci, yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılmasının ötesinde, enerjinin tüketildiği her noktada köklü bir dijitalleşme ve verimlilik hamlesi olarak görüyoruz” dedi.

Binalar ve sanayide uygulanacak verimlilik önlemleriyle yüzde 20-30’lara varan tasarruf potansiyeli gördüklerini belirten Topuz, bu potansiyelin kullanılması için zorunlu yenileme standartları, akıllı sayaçlar ve performans bazlı teşvik modellerine ihtiyaç bulunduğunu ifade etti.

EMİSYON YÜZDE 39 AZALDI

Topuz, ABB’nin Enerji Verimliliği Hareketi’nin 500’den fazla organizasyonu bünyesinde barındıran bağımsız bir yapıya ulaştığını belirterek enerji verimliliğindeki ilerleme hızının 2030’a kadar iki katına çıkarılması gerektiğini söyledi.

2019 yılında başlatılan Mission to Zero programıyla ABB’nin dünya genelindeki üretim ve servis operasyonlarında karbon emisyonlarını yüzde 39 azalttığını belirten Topuz, “2030 yılına kadar Kapsam 1 ve 2 emisyonlarımızı yüzde 80 oranında düşürmeyi, 2050 yılında ise tamamen net sıfıra ulaşmayı taahhüt ediyoruz” dedi.

ABB Türkiye’nin 2026 yılında kurum içi enerji tüketimini yüzde 18 azaltmayı, ofislerde otomasyon ve akıllı senaryolarla yüzde 17 ilave tasarruf sağlamayı hedeflediğini belirten Topuz, İzmir tesisinin çatı güneş enerjisi sisteminin 2025 yılı Kasım ayı itibarıyla 1 milyon kilovatsaat temiz enerji üretimine ulaştığını söyledi. Bu üretimin yaklaşık 626 bin kilogram karbondioksit emisyonunun önlenmesi ve 52 binin üzerinde ağaca eşdeğer etki sağladığını ifade etti.

ŞARJ İSTASYONLARI GÜNEŞ VE DEPOLAMAYLA SENKRONİZE

Elektrikli araç ekosistemi ve şarj altyapısına ilişkin soruyu yanıtlayan Topuz, ABB’nin yaklaşımının yalnızca cihaz kurulumu olmadığını vurguladı.

“Biz bu süreci donanım, yazılım ve şebeke uyumunun iç içe geçtiği bütüncül bir enerji ekosistemi inşası olarak ele alıyoruz” diyen Topuz, yük dengeleme teknolojileri, akıllı şarj çözümleri ve dijital izleme platformlarıyla şebeke üzerindeki yüksek güç talebini yönetmeyi hedeflediklerini söyledi.

Topuz, şarj istasyonlarını güneş enerjisi ve enerji depolama sistemleriyle senkronize kurguladıklarını belirtti. Bu yaklaşımın şarj ağı işletme maliyetlerinin optimize edilmesine ve şebekedeki tepe yüklerin dengelenmesine katkı sağlaması hedefleniyor.

TÜRKİYE GLOBAL OPERASYONLARIN ÜSSÜ

ABB Türkiye’nin yeni üretim yatırımlarına ilişkin soruyu yanıtlayan Topuz, küresel tedarik zincirlerindeki kesintilerin Türkiye’nin stratejik konumu ve üretim esnekliğini öne çıkardığını söyledi.

“ABB olarak Türkiye operasyonumuzu sadece yerel pazarın ihtiyaçlarını karşılayan bir yapı olarak değil, global operasyonlara mühendislik, teknik destek ve yenilikçi çözümler sunan bölgesel bir karar alma ve üretim üssü olarak kurguluyoruz” diyen Topuz, kapasite artışı ve teknoloji modernizasyonlarının bu stratejinin unsurları olduğunu ifade etti.

AR-GE’YE 1,3 MİLYAR DOLAR

ABB’nin 2025 yılında dünya genelinde 1,3 milyar dolarlık Ar-Ge yatırımı gerçekleştirdiğini belirten Topuz, şirketin küresel teknoloji birikimini Türkiye’deki mühendislik kadrosuyla yerel ve endüstriyel ihtiyaçlara uyarladıklarını söyledi. Topuz, Türkiye’deki Ar-Ge gücüyle yerel projelere özgü ihtiyaçların da karşılanabildiğini belirtti.

Erdem Duru- Enerji Günlüğü / İSTANBUL