1. HABERLER

  2. PETROL

  3. TPAO, yerli damıtma tankıyla 1,8 milyon $ tasarruf etti

TPAO, yerli damıtma tankıyla 1,8 milyon $ tasarruf etti

Enerji Günlüğü - Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren bir firma arasında yapılan protokol ile...

TPAO, yerli damıtma tankıyla 1,8 milyon $ tasarruf etti

Enerji Günlüğü - Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren bir firma arasında yapılan protokol ile üretimi yapılan 3 adet çamur damıtma tankından ilki, tamamlanarak TPAO'ya teslim edildi. TPAO tarafından yurt dışında 2,5 milyon dolara yaptırılan çamur damıtma tankı, Çorum'daki bir sanayi tesisinde 710 bin dolara üretildi. Yaklaşık 5 ayda tamamlanan ve 8 tır ile taşınabilen 100 metre uzunluğundaki tankın Batman'daki petrol kulesinde kullanılacak.

Teslim töreninde konuşan TPAO Makine, İkmal ve İnşaat Daire Başkan Yardımcısı Mehmet Talip Bektaş, 1954 yılında kurulan Türkiye Petrolleri'nin, 59 yıldır Türkiye'nin petrol ve doğalgaz potansiyelini tespit etmek ve milli ekonomiye kazandırmak için çalışma yaptığını söyledi. Bu alandaki çalışmaları yürütürken gerekli ekipman ve teçhizatı genellikle yurt dışından temin ettiklerini belirten Bektaş, hükümetin ve şirket yönetiminin katkılarıyla son yıllarda yerli sanayi ile işbirlikleri yapmaya başladıklarını ifade etti.

Petrol üretiminde kullanılan çamur damıtma tanklarını bugüne kadar Amerika ve İtalya'dan satın aldıklarını, bu üretimi Türkiye'de yaptırabilmek için yaklaşık 2 yıl önce bir çalışma başlattıklarını dile getiren Bektaş, yurt dışından satın alınan birçok ürünün, Türkiye'de üretilebileceğine inandığını söyledi. Bektaş, “Yıl içerisinde 5 set daha ihtiyacımız olacak. Çünkü kulelerimizde revize çalışmalarımız olacak. Bu çalışmamızla beraber çamur tank sistemlerini yenilememiz gerekiyor. Bu setleri de yine Türkiye'de yaptıracağız” diye konuştu.

Bektaş, yurt dışından yaklaşık 2 milyon 500 bin dolara satın alınan çamur damıtma tankını Çorum'da 710 bin dolara, 650 bin dolara satın alınan emisyon kırıcıyı da 220 bin liraya yaptırdıklarını vurgulayarak, “Daha önce bu sistemleri Amerika ve İtalya'dan satın alıyorduk. Ama bundan sonra tamamen yerli sanayide imal edilecek. Çeliğinden işçiliğine kadar her şeyi Türkiye'de hazırlanacak. Maddi açıdan da büyük bir kazanç sağlıyor. Dışarıya döviz ödemiyoruz. Petrol makine ve teçhizatı konusunda Türkiye'de bir sanayi sektörü oluşturulması konusunda çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler