1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Türk-İtalyan ortaklığından Konya’ya iki yeni GES

Türk-İtalyan ortaklığından Konya’ya iki yeni GES

Enerji Günlüğü - Türk-İtalyan yenilenebilir enerji ortaklığı Tekno Ray Solar, Konya’da iki grup halinde toplam 20.4 MW’lik güneş enerjisi santrali...

Türk-İtalyan ortaklığından Konya’ya iki yeni GES

Enerji Günlüğü - Türk-İtalyan yenilenebilir enerji ortaklığı Tekno Ray Solar, Konya’da iki grup halinde toplam 20.4 MW’lik güneş enerjisi santrali kuruyor.

Güneş enerjisinden elektrik üretimine yönelik yatırımlarına devam eden Türk-İtalyan ortaklı solar sektörü oyuncusu Tekno Ray Solar, son olarak Konya’da, toplam 20.4 MW elektrik üretim kapasitesine sahip iki güneş enerjisi santralini (GES) hayata geçiriyor. Tekno Ray Solar’ın bu ay içinde faaliyete geçecek santrallerinden, Altınekin GES 8.4 MW’lık kurulu kapasitesiyle yılda 14 milyon kWh elektrik üretecek. 12 MW’lık kurulu güce sahip Cihanbeyli GES’in yıllık elektrik üretimi ise yaklaşık 20 milyon kWh olarak hesaplanıyor.

YENİLENEBİLİR ENERJİYE DESTEK SÜRECEK

Tekno Ray Solar, hayata geçirdiği iki GES için Odeabank’tan toplam 12 milyon dolarlık proje finansmanı kredisi sağladı. Odeabank Genel Müdürü Hüseyin Özkaya, Tekno Ray Solar’ın GES projelerine katkı sağlamaktan memnuniyet duyduklarını ifade eden Özkaya, “Türkiye ekonomisi için katma değer yaratmayı amaçlayan ve sürdürülebilirliği destekleyen bir banka olarak yenilenebilir enerji projelerini desteklemeye devam edeceğiz” dedi.  

GES’LER İTHALATI %75 AZALTIR

Tekno Şirketler Grubu CEO’su Altay Coşkunoğlu ise konuşmasında, “Enerji ithalatı ülkemizdeki cari açığın en temel kaynağını oluşturuyor. Türkiye enerji stratejisini doğru planlayabilir ve her sene enerji ithalatı için ödediğimiz tutarı GES yatırımlarında kullanabilirse, enerji ithalatımızı yüzde 75 azaltabilir ve yaptığımız yatırımın karşılığını 3 sene içerisinde geri alabiliriz” dedi.

BANKALAR MESAFELİYDİ AMA...

Tekno Şirketler Grubu CFO’su Berna Meriç, bankaların güneş yatırımlarına mesafeli yaklaştığını belirterek “Fakat bu yatırımların devamı için finansman desteğine ihtiyaç duyuluyordu. Odeabank, her iki projemizde de bizlere finansman desteği sağladı. Bu güzel projelere birlikte imza atmaktan ve ülkemiz adına yeni bir katma değer yaratmış olmaktan dolayı son derece mutluyuz” diye konuştu.

ÖZKAYNAK ORANI YÜKSEK

Tekno Ray Solar Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Özenbaş, solar santrali yatırımları sektöründe bu ölçekte bir proje finansmanına ilk kez imza atıldığını belirtti. Bu başarının arkasında iki önemli faktör bulunduğunu anlatan Özenbaş, bunlardan birini Tekno Ray Solar markasının profesyonel gücü, diğerini ise söz konusu projelerin özkaynak oranının görece yüksek tutulması olarak dile getirdi. Sektörde yatırmalara devam edeceklerini vurgulayan Özenbaş, “Bu tesisler çok kısa sürede devreye alınacak tesisler. Birini bu ay içinde, Cihanbeyli’dekini ise en geç 2017 baharında devreye almayı planlıyoruz” dedi.

TEKNO RAY SOLAR HAKKINDA

Tekno Ray Solar, Enerray SPA ve Tekno Şirketler Grubu ortaklığıyla 2011 yılında kuruldu. Enerray SPA, Avrupa’da solar sistemler konusunda önderlik yapan bir EPC şirketi olarak Maccaferri İtalyan Group bünyesinde faaliyet gösteriyor. Türkiye’de bugüne kadar 120 MW’lık projeye imza atan Tekno Ray Solar, anahtar teslim GES projeleri kurarak, projeye özel butik çözümler geliştiriyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler