1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkiye’nin gaz ticaret puanı bu yıl yüzde 58 arttı

Türkiye’nin gaz ticaret puanı bu yıl yüzde 58 arttı

Doğalgaz ticaretinde önemli projeleri hayata geçiren Türkiye, bu yıl gaz alım satım merkezi puanını yüzde 58 oranında arttırdı. 

Türkiye’nin gaz ticaret puanı bu yıl yüzde 58 arttı

Enerji Günlüğü - Doğalgaz ticaretinde önemli projeleri hayata geçiren Türkiye, bu yıl gaz alım satım merkezi puanını yüzde 58 oranında arttırdı. 

Avrupa’da sürdürülebilir ve likit bir enerji pazarı oluşturmak amacıyla kurulan Avrupa Enerji Tacirleri Federasyonu’nun (EFET) Avrupa Gaz Hub’ları Karşılaştırmalı çalışmasına göre, Türkiye’nin gaz alım satım merkezi puanı 2019 yılında bir önceki yıla göre yüzde 58,3 oranında artarak 9,5 oldu. 2018 yılında Türkiye’nin gaz ticareti puanı 6 idi. 

EFET’in 22 Avrupa ülkesinin gaz ticareti performanslarını değerlendirdiği çalışmaya göre Türkiye 2019 yılında gösterdiği performans ile 16. sırada yer alarak, Enerji Topluluğu adıyla da anılan Hırvatistan, Portekiz, Ukrayna, Bulgaristan, Slovenya ve Romanya’yı geride bıraktı. 

Çalışmada en iyi performansı gösteren İngiltere’nin puanı 20 iken, onu Hollanda ve Almanya takip ediyor.

TÜRKİYE İLERLEMEYİ SÜRDÜRÜYOR

Avrupa gaz ticareti piyasasına Slovenya ve Hırvatistan olmak üzere iki yeni pazarın eklendiği kaydedilen çalışmada, İtalya, Fransa, Avusturya, İspanya ve Danimarka’nın puanlarının artık 15 puandan fazla olduğu belirtiliyor. Yine Slovakya, Yunanistan ve Türkiye pazarlarının gelişimini sürdürdüğü vurgulanıyor. Polonya’nın yerinde saydığı, Bulgaristan ve Romanya’daki ilerlemenin ise sınırlı olduğu kaydediliyor. 

AB GAZ PAZARINDAKİ İLERLEMEYİ TEŞVİK ETMEKTEN MEMNUNUZ

EFET Gaz Komitesi Başkanı Doug Wood çalışmanın, AB gaz pazarındaki ilerlemeyi ve piyasa katılımcılarını teşvik edecek iyi uygulamalar açısından yararlı olmaya devam ettiğini belirterek, açık ve güvenilir bir gaz merkezi fiyat endeksinin nasıl oluşturulacağı konusunda araştırmanın küresel düzeyde bir rehber olarak görülmesinden memnuniyet duyduklarını kaydetti.

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler