1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkmenistan Çin'in en büyük gaz tedarikçisi olacak

Türkmenistan Çin'in en büyük gaz tedarikçisi olacak

Türkmenistan 2024 yılına kadar yıllık 45 milyar metreküplük sevkiyat ile Çin'in en büyük boru hattı yoluyla gaz tedarikçisi olacak.

Türkmenistan Çin'in en büyük gaz tedarikçisi olacak

Enerji Günlüğü - Türkmenistan 2024 yılına kadar yıllık 45 milyar metreküplük sevkiyat ile Çin'in en büyük boru hattı yoluyla gaz tedarikçisi olacak.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) Gas 2019 Raporu’na göre, Türkmenistan 2024 yılına kadar yıllık 45 milyar metreküplük sevkiyat ile Çin'in en büyük boru gazı tedarikçisi olacak.

Bloomberg Intelligence verileri göre de, bu tezi doğrular nitelikte. Buna göre, Çin’in gaz ithalatına bağımlılığının 2017’deki % 57’den 2020’de % 75’e çıkması bekleniyor. 2020 yılına kadar Orta Asya ve Rusya'dan Çin'e boru hattıyla doğalgaz sevkiyatının 85 milyar metreküp seviyesine ulaşması bekleniyor. Bu miktarın çoğunun da Türkmenistan'dan sağlanması öngörülüyor.

ÇİNE ON YILDA 270 MİLYAR M3 GAZ SEVKEDİLDİ

2009 yılında devreye alınan ve Türkmenistan’dan başlayarak, Özbekistan ve Kazakistan üzerinden Çin’e ulaşan Orta Asya-Çin boru hattıyla, 10 yıl içerisinde Çin’e 270 milyar metreküp doğalgaz sevkiyatı gerçekleştirildi. Hâlihazırda bu hattın gaz taşıma kapasitesi yıllık 55 milyar metreküp. Bunun 35 milyar metreküpü Türkmenistan tarafından sağlanıyor. 

Türkmenistan, Rusya, İran ve Katar'dan sonra dünyada doğal gaz rezervlerinde dördüncü sırada yer almaktadır. 

Önceki ve Sonraki Haberler