1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yarın su ve rüzgar elektriği artacak

Yarın su ve rüzgar elektriği artacak

Enerji Günlüğü - Yarın (5 Aralık 2018 Çarşamba) günü rüzgar ve hidroelektrik santrallerinden üretilecek elektrik miktarı artarken, doğalgaz santrallerinin...

Yarın su ve rüzgar elektriği artacak

Enerji Günlüğü - Yarın (5 Aralık 2018 Çarşamba) günü rüzgar ve hidroelektrik santrallerinden üretilecek elektrik miktarı artarken, doğalgaz santrallerinin üretimi azalacak. 

Gün öncesi elektrik piyasasında 05 aralık Çarşamba günü için megawatt saat başına piyasa takas fiyatı ortalaması 280,39 TL olarak belirlendi. Fiyat dağılımını incelediğimizde günün en yüksek fiyatı 308,49 TL/MWh olurken, en düşük fiyat 173,99 TL/MWh oldu. En yüksek ve en düşük fiyatların oluştuğu saat aralıkları yarın için olağandan farklı olarak maksimum fiyat saat 11:00-12:00 aralığında minimum fiyat ise saat 23:00-24:00 aralığında oluştu.

Salı günü fiyatlarına göre ortalama yaklaşık olarak 8,32 TL/MWh düşen gün öncesi fiyatlarında, gündüz ve gece saatleri ortalamalarında çok büyük bir düşüş yok. Gündüz fiyat ortalaması 3 TL/MWh düşüş ile 301,81 TL/MWh, gece fiyat ortalaması ise 2,6 TL/MWh düşüş ile 253,83 TL/MWh’e geriledi. Ancak puant saatlerinde ortalama piyasa takas fiyatı Salı gününe göre 24,32 TL/MWh daha düşerek 280,09 TL/MWh oldu. Bu düşüşün arkasında, günün en düşük fiyatının, gece saatlerinden puant saatine kayması olduğu söylenebilir. 

Kaynaklar bazında yarın için planlanan elektrik üretim miktarları incelendiğinde, Salı günü için planlanan üretim miktarlarına göre beklenen en büyük artış 28.550 MWh ile rüzgar santrallerinde bekleniyor. 

Rüzgar santrallerinde Salı günü için 48 bin MWh civarı bildirilen üretim planı, Çarşamba günü için 76 bin MWh dolaylarına yükseliyor. 

Eldeki verilere göre Çarşamba günü öğle saatlerinde etkisini artıran rüzgarın, akşam saatlerinde gücünün daha da artması ile anlık üretim miktarı 4 bin MWh’lerde bekleniyor. 

Çarşamba günü için rüzgar santrallerinin ardından en yüksek arz artışı, çok büyük bir paya sahip olmasalar da 1265 MWh saat ile akarsu santrallerinden gelecek. Akarsu santrallerinden Çarşamba günü için beklenen enerji miktarı ise 41.406 MWh. Akarsu ve rüzgar santrallerinde yaşanan artışın aksine doğalgaz santrallerinde yapılacak elektrik üretiminde Salı gününe göre 12 bin MWh'lik bir düşüş öngörülüyor. Salı günü 250 bin MWh’e yakın planlanan üretim miktarı, Çarşamba günü için 237.750 MWh dolaylarında tahmin ediliyor. 

Duru EGELİ - Enerji Günlüğü  

Önceki ve Sonraki Haberler