1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. YEKDEM kapsamındaki kurulu güç azalıyor

YEKDEM kapsamındaki kurulu güç azalıyor

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması’ndan (YEKDEM) önümüzdeki yıl yararlanacak santral sayısı bu yıla göre 150 adet azaldı.

YEKDEM kapsamındaki kurulu güç azalıyor

Enerji Günlüğü - YEKDEM’den yararlanacak santral sayısı 2023 yılında 150 adet azalarak 885’e düşerken, santrallerin kurulu gücü de 5013 MW azaldı.

Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üreten tesisler için oluşturulan ve ABD Doları bazında sabit fiyat garantisi veren "Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) için 2023 yılı başvuruları alındı. Süresi dolup sistemden mecburen çıkan santrallerin yanında artık piyasada YEKDEM'den daha yüksek fiyata elektrik satabilme imkanı doğduğunu düşünen kendine güveni yüksek şirketlerin ortaya çıkmaya başlamasıyla YEKDEM kapsamındaki kurulu güç azalıyor. 

EPDK’nın yayınladığı ön listeye göre, ana kurulu gücü 20.515,36 MW olan 885 şirket YEKDEM için başvuruda bulundu. Geçen yıl YEKDEM’e başvuran şirket sayısı 1035 ve başvuruya konu santrallerin ana kurulu gücü de 25.528 MW idi. 

YEKDEM desteğinden 2023 yılında 313 hidroelektrik santral, 196 rüzgar enerji santrali, 36 güneş enerji santrali, 55 jeotermal enerji santrali, 285 biyokütle santrali yararlanacak. 

Ayrıca listeye göre iki şirket hidroelektrik santraller için YEKDEM başvurusundan vazgeçerken, biri biyokütle biri de hidroelektrik santral olmak üzere 2 şirketin de 10 yıllık yararlanma dönemi sona erdi. Yine bir şirketin de yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim lisansı bulunmuyor. 

Enerji Günlüğü

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler