1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrikte tahmini tüketim belirleme yöntemi değişti

Elektrikte tahmini tüketim belirleme yöntemi değişti

Enerji Günlüğü - Uzlaştırma hesaplarında kullanılacak olan elektrik sayaçlarından, bir önceki ayın saatlik veya ay sonu verileri süresi içerisinde...

Elektrikte tahmini tüketim belirleme yöntemi değişti

Enerji Günlüğü - Uzlaştırma hesaplarında kullanılacak olan elektrik sayaçlarından, bir önceki ayın saatlik veya ay sonu verileri süresi içerisinde okunamayacak olanların hangi periyotlarla okunacağını ilgili dağıtım şirketi belirleyecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliğine göre verileri uzlaştırma hesaplarında kullanılacak olan sayaçlardan, bir önceki ayın saatlik veya ay sonu verileri süresi içerisinde okunamayacağı tespit edilen sayaçların okuma periyotlarının ve tahmini tüketim değerlerinin belirlenmesinde kullanılan metodolojide değişikliğe gitti. Bu kapsamda, Tahmini Tüketim Değeri Belirleme Metodolojisi’nin yürürlükten kaldırılarak, ekteki Tahmini Tüketim Değeri Belirleme Metodolojisi’nin onaylanmasına karar verdi.

Yeni onaylanan metodolojiye göre, Uzlaştırma hesaplarında kullanılacak olan sayaçlardan, bir önceki ayın saatlik veya ay sonu verileri süresi içerisinde okunamayacak olanların hangi periyotlarla okunacağını ilgili dağıtım şirketi belirleyecek.

Okunan sayaçlara ait fatura dönemi sonu tahmini sayaç değeri, ilgili dağıtım lisansı sahibi tarafından sayaçta kayıtlı her bir endeks değeri için ayrı ayrı hesaplanacak ve Yönetmelik’te belirtilen süre içerisinde piyasa işletmecisine bildirilecek.

Sayaçların okuma periyodu ve bildirilen değerinin tahmini değer olup olmadığı sayaçların kayıt işlemi esnasında ya da değişiklik talep edildiği tarihte ilgili dağıtım lisansı sahibi tarafından PYS aracılığıyla ilgili tedarikçilere bildirilecek.

Tahmini değer belirlenmesinde kullanılan yönteme ilişkin ilk detaylı çalışma her bir dağıtım şirketi tarafından en geç 01/12/2015 tarihine kadar Kuruma sunulacak ve yönteme ilişkin uygulamaya 01/01/2016 tarihinde başlanılacak.

Önceki ve Sonraki Haberler