1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Otomatik Sayaç Okumaya limit düzenlemesi

Otomatik Sayaç Okumaya limit düzenlemesi

Enerji Günlüğü - EPDK tarafından belirlenen limitin üzerinde tüketimi olan sayaçların, en geç bir yıl içerisinde, OSOS kapsamına alınması zorunlu...

Otomatik Sayaç Okumaya limit düzenlemesi

Enerji Günlüğü - EPDK tarafından belirlenen limitin üzerinde tüketimi olan sayaçların, en geç bir yıl içerisinde, OSOS kapsamına alınması zorunlu olacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, Otomatik Sayaç Okuma Sistemi (OSOS) kapsamında yer alacak faturalandırmaya esas sayaçların belirlenmesine ve sayaçların OSOS’a dahil edilmesi için gerekli teçhizatın kurulmasına dair sorumluluklara ve OSOS kapsamında elde edilen verilerin paylaşımına ilişkin usul ve esasların belirlendiği 'Otomatik Sayaç Okuma Sistemlerinin Kapsamına ve Sayaç Değerlerinin Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar’ın onaylanmasına karar verdi.

Buna göre, OSOS kapsamında yer alması zorunlu olan sayaçlara ait aktif elektrik enerjisi tüketim limiti Kurul tarafından belirlenecek ve bu limit dağıtım şirketinin talebi halinde Kurul onayı ile yılda bir defa revize edilebilecek. Kurul tarafından belirlenen limitin üzerinde tüketimi olan sayaçların, en geç bir yıl içerisinde, OSOS kapsamına alınması zorunlu olacak.

OSOS KAPSAMINA DAHİL EDİLECEK SAYAÇLAR

Şu özelliklere sahip üretici ve tüketici sayaçları TEİAŞ veya dağıtım şirketleri tarafından tesis edilerek işletilecek olan OSOS kapsamına dahil edilmek zorunda olacak:

a) İletim sistemine verilen ya da iletim sisteminden çekilen elektrik enerjisini ölçen sayaçlar,

b) Tüketimi 4 üncü madde çerçevesinde Kurulca onaylanan limitin üzerinde olan sayaçlar,

c) Dağıtım şirketinin yatırım planında yer alması halinde, toplam tüketimi 4 üncü madde çerçevesinde Kurulca onaylan limitin üzerinde olan ve tek bir haberleşme ünitesi ile OSOS sistemine bağlanabilen sayaçlar,

ç) Üretim lisansına sahip piyasa katılımcılarının tüketim birimleri tarafından dağıtım sisteminden çekilen elektrik enerjisini ölçen sayaçlar,

d) Üretim lisansına sahip üretim birimleri tarafından dağıtım sistemine verilen elektrik enerjisini ölçen sayaçlar,

e) İki dağıtım sistemi arasındaki alış-verişe esas elektrik enerjisini ölçen sayaçlar,

f) Dengeleme birimi niteliğine sahip tüketim tesislerinin sisteme bağlantı noktalarındaki elektrik enerjisini ölçen sayaçlar,

g) Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik uyarınca tesis edilmesi öngörülen üretim sayaçları ve bu üretim tesisleriyle ilişkilendirilen tüketim sayaçları.

YÜZDE 5 LİMİTİ

Bu zorunluluk kapsamında yer almayan uzlaştırmaya esas veriş-çekiş birimine ait sayaçlardan dağıtım şirketi tarafından OSOS kapsamına alınması zorunlu görülen sayaçlar da OSOS kapsamına dahil edilebilir. Ancak bu fıkra kapsamında OSOS’a dahil edilecek sayaçların sayısı, dağıtım bölgesindeki OSOS kapsamında yer alan toplam sayaç sayısının % 5’ini geçemeyecek.

OSOS KAPSAMINA ALIMDA SON TARİH 1 OCAK 2016

Yine bu kapsamda yer almayanbir tüketiciye elektrik enerjisi tedarik eden piyasa katılımcısı ve/veya ilgili tüketici OSOS ile iletişim kurulması için gerekli ilave teçhizatı ve altyapıyı temin etmek kaydı ile söz konusu çekiş sayacının OSOS kapsamına dahil edilmesini isteyebilecek. Bu sayaçlardan elde edilen veriler sistemin veri okuma periyotlarına sadık kalındığı hallerde ilgili piyasa katılımcısına ve talep etmesi halinde tüketiciye herhangi bir bedel alınmaksızın verilecek. 01/01/2015 tarihinden önce onaylanmış limitlerin üzerinde tüketimi olan sayaçların tümü en geç 01/01/2016 tarihine kadar ilgili dağıtım şirketlerince OSOS kapsamına alınacak. Dağıtım şirketleri limit yükseltme talebi için sadece bir defaya mahsus olmak üzere 01/11/2015 tarihine kadar Kuruma başvuruda bulunabilecek.

VERİ PAYLAŞIMI ALTYAPISI HAZIRLANACAK

OSOS veri tabanında yer alan veriler, uzlaştırmaya esas veriş-çekiş konfigürasyonlarında yer alan sayaçlarla sınırlı olmak üzere tedarikçiler ve talep etmesi halinde ilgili üretici ve/veya tüketici ile ek bir bedel talep edilmeksizin paylaşılacak. Bu kapsamdaOSOS verilerinin paylaşılmasına ilişkin altyapı en geç 01/01/2016 tarihine kadar oluşturulacak.

Önceki ve Sonraki Haberler