1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EMO: Elektrik bedelleri indirilirken neden dağıtım bedelleri arttırıldı?

EMO: Elektrik bedelleri indirilirken neden dağıtım bedelleri arttırıldı?

EMO, yüksek elektrik maliyetlerinin tarifede kalem oyunları yaparak, azami teklif fiyatını bir miktar düşürerek çözülemeyeceğini kaydederek, kamu tekelinin yeniden kurulması gerektiğini açıkladı.

EMO: Elektrik bedelleri indirilirken neden dağıtım bedelleri arttırıldı?

Enerji Günlüğü - EMO, açıklanan yeni elektrik tarifelerinde enerji bedellerinde indirim yapılırken, dağıtım bedellerinin aynı oranda artırıldığını belirterek, ‘Neden halkın yararı yerine özel dağıtım şirketlerinin çıkarına bir tasarrufa gidilmiştir?’ sorusunu sordu.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu`nun (EPDK) 1 Ocak 2023`ten itibaren geçerli olacak şekilde açıkladığı yeni elektrik tarifesi ile ilgili bir açıklama yaptı. EMO, EPDK’nın yeni elektrik tarifesinin kamuoyuna indirim olarak sunulduğunu ancak gerçekte dağıtım bedeline yapılan % 132,37 artışın sanayi dışı abonelerde düşürülerek fiyatın aynı kalmasının sağlandığını açıkladı.

EPDK'DAN DAĞITIM ŞİRKETLERİNE YENİ YIL HEDİYESİ

Tarifenin kamuoyuna "müjde" olarak sunulduğu belirtilen EMO açıklamasında, “Konutlar ve hizmetler sektörü nihai fatura bedellerine zam yapılmaması ve ulusal tarifeden enerji alan sanayi abonelerine yönelik yüzde 15,85`lik indirimin yanı sıra, spot enerji piyasasında azami fiyatın bir miktar düşürülmesiyle kamuoyunda ucuzluk algısı yaratılmaya çalışıldığı anlaşılan tarifenin detayları incelendiğinde, tüm abone gruplarında dağıtım bedellerine bir önceki yıla göre yüzde 132,37 oranında fahiş bir artış yapıldığı, sanayi hariç diğer abone gruplarında enerji bedellerinin bu artışa paralel şekilde düşürülerek fatura toplamının aynı kalmasının sağlandığı görülüyor” denildi. 

"DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN MALİYETLERİ 3 AYDA %132,37 ARTAMAZ"

TÜİK`in açıkladığı enflasyon oranları göz önüne alındığında son tarife düzenlemesinden bu yana geçen 3 aylık dilimde elektrik dağıtım şirketlerinin maliyetlerinin yüzde 132,37 oranında artmış olmasının mümkün olmadığını belirten EMO, benzer şekilde enerji bedellerindeki indirimlerin, sadece sanayide, faturalarından yüzde 15,85`lik indirime neden olacak şekilde gerçekleştirilmesinin de soru işaretlerine yol açtığını kaydetti. 

Açıklamada, “Tüm kamuoyunun cevabını merak ettiği soru şudur: Enerji üretim maliyetleri düştü ise konutlara ve küçük esnafın kullandığı tarifelerde faturaların düşmesi neden sağlanmamıştır? Neden enerji bedellerinde indirim yapılırken, dağıtım bedelleri aynı oranda artırılarak halkın yararı yerine özel dağıtım şirketlerinin çıkarına bir tasarrufa gidilmiştir?” denildi.

"AZAMİ FİYAT DEĞİŞİKLİĞİ DOĞRUDAN İNDİRİM OLARAK YANSIMAYACAK"

EMO ayrıca, EPDK`nın müjde olarak duyurduğu azami fiyat değişikliğine de değinerek, bunun spot piyasa şartlarında doğrudan indirim olarak yansımayacağını ifade etti. Açıklamada, son aylarda limit aşırı artırıldığı için, zaten spot piyasadaki ortalama değerlerin çok üstünde olduğuna dikkat çekildi. 

"SANAYİNİN ELEKTRİK MALİYETİ YÜKÜ HAFİFLEMİYOR"

EMO açıklamasında, “Son iki yılda artık çöktüğü net şekilde görülen bu piyasa yapısı içinde ulusal sanayi tarifelerinde yüzde 15,85`lik indirim yapılması, spot piyasadaki azami fiyat teklifi sınırının ağırlıklı PTF ortalamasının üstünde tutulmaya devam edilmesi, sanayi üretimi üzerindeki elektrik maliyeti yükünü hafifletmez” denildi.

“SORUNLAR TARİFEDE KALEM OYUNLARIYLA ÇÖZÜLMEZ”

Dolar bazında bile yüzde 337 artan elektrik enerjisi maliyetlerinde gerçek anlamda bir iyileşme sağlanabilmesi için ciddi önlemler alınması gerektiğini belirten EMO, “Bu düzeyde zamma yol açan enerji politikalarının yol açtığı sorunları, tarifede kalem oyunları yaparak, azami teklif fiyatını bir miktar düşürerek çözmek mümkün değildir” açıklamasını yaptı.

“KAMU TEKELİ YENİDEN KURULMALIDIR”

Bu çerçevede kamunun yatırım yapmasının önündeki engellerin ortadan kaldırılarak, elektrik alanında üretimden, dağıtıma kadar tüm süreçleri yönetecek dikey entegre bir kamu tekelinin yeniden kurulması gerektiğini kaydeden EMO, “Geçiş sürecinde ise kamu kaynaklarının sonu belirsiz bir biçimde özel sektöre kaynak transfer edilmesi yerine kamulaştırma işlemlerini yürütecek Kamulaştırma İdaresi Başkanlığı kurulmalıdır” dedi.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler