1. HABERLER

  2. PETROL

  3. IEA petrol talep tahminini aşağı çekti

IEA petrol talep tahminini aşağı çekti

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), 2024 yılı için küresel petrol talebi büyüme tahminini düşürerek günde 1,2 milyon varilden 1,1 milyon varile indirdi.

IEA petrol talep tahminini aşağı çekti

Enerji Günlüğü - IEA, çoğunlukla Avrupa'daki ilk çeyrek talebinin beklenenden düşük olması nedeniyle 2024 tahminini bir kez daha düşürdü. 2025'teki petrol talebi büyümesinin ise bu yılı geride bırakacağını öngörüyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), durgun endüstriyel faaliyetler ve ılıman kış sıcaklıklarının başta Avrupa olmak üzere dünyanın en büyük ekonomilerinden bazılarında gaz yağı tüketimini azaltması nedeniyle bu yıl petrol talebindeki artış tahminini düşürdü. IEA aylık raporunda, daha önce günde 1,2 milyon varil olan petrol talebi artışının şimdi günde 1,1 milyon varil olarak görüldüğü belirtildi. 

Toplam talebin hala günde ortalama 103.2 milyon varil olması bekleniyor.  Revizyon, OECD ülkelerindeki petrol talebinin bir önceki yıla göre günde 70,000 varil azalmasıyla ilk çeyrekte beklenenden daha düşük büyümeden kaynaklandı. Avrupa'da gaz yağı talebi bu çeyrekte günde 140,000 varil düşerken, kıtanın filosunda dizel araçların payının azalması da bu düşüşte etkili oldu.  

IEA, 2025'te petrol talebindeki artışın bu yıla göre günde yaklaşık 1 milyon 200 bin varil artışla 104 milyon 300 bin varile ulaşacağını tahmin ediyor.

KÜRESEL PETROL ARZI DÜŞTÜ

Rapora göre, Kanada'daki bakım çalışmalarının üretimi azaltması ve Rusya'nın OPEC+ üretim kesintilerini kısmen yerine getirmesi nedeniyle küresel petrol üretimi, Nisan ayında önceki aya göre günlük yaklaşık 200 bin varil azalarak 102 milyon varile düştü.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) toplam petrol üretimi, geçen ay günlük 32 milyon 500 bin varil olarak gerçekleşirken, OPEC dışı ülkelerin günlük petrol üretimi ise söz konusu dönemde günlük 310 bin varil azalarak 69 milyon 560 bin varil oldu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler