1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Türkiye nükleer elektriği için bir yıl daha bekleyecek

Türkiye nükleer elektriği için bir yıl daha bekleyecek

İlk ünitesinin bu yıl üretime geçeceği açıklanan Türkiye’nin ilk nükleer enerji santralinde faaliyete geçiş yine ötelendi, 2025’e kaldı.

Türkiye nükleer elektriği için bir yıl daha bekleyecek

Enerji Günlüğü - Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un Genel Müdürü Alexey Likhachev (Aleksey Ligaçev), beraberinde bir heyetle Akkuyu NGS İnşaat sahasını ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Ligaçev, Akkuyu NSG 1. Ünite’deki nükleer ve türbin adası tesisleri ile Akkuyu NGS’nin kıyı hidroteknik yapılarını inceledi.

Likhachev, incelemelerin ardından projenin uygulanmasına ilişkin temel hususları ayrıntılı olarak ele almak üzere AKKUYU NÜKLEER AŞ Genel Müdürü Anastasia Zoteeva ve diğer proje yöneticileriyle bir araya geldi. 1’inci Ünite’de çalışmaların gidişatına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ligaçev “Nükleer ada alanında işler takvime uygun ilerliyor. Bu yıl bütün sistemleri kontrol edeceğiz, bunlar arasında ilk çevrim sistemleri de yer alıyor. Hidrolik testleri gerçekleştireceğiz ve yakıt simülatörlerini reaktöre yükleyeceğiz” dedi.

RUS YÖNETİCİ 2025’aleksey-ligacev-rosatom-jpeg.jpegİ İŞARET ETTİ

“Akkuyu NGS 1’inci Ünitesinin önümüzdeki yıl Türkiye enerji sistemine dahil olması için elimizden geleni yapıyoruz” diyen Aleksey Ligaçev “Bütün çabalarımız ve Türk şirketlerinin çalışmaları buna yönelik olarak devam ediyor. Projede birçok Türk şirketi yer alarak büyük bir profesyonellik ve bir o kadar da başarılı mobilizasyon gösteriyorlar” ifadelerini kullandı. 

İNŞAAT SON AŞAMADA

Akkuyu NGS yetkililerine göre, nükleer santralde başlatma ve ayarlama çalışmalarının, güç ünitesi inşaatının son aşamasını oluşturuyor. Ayarlama, kontrol ve test işlemlerini kapsayan başlatma ve ayarlama işlemlerinin bir diğer amacı da çeşitli sistem ve ekipmanların işletmeye alınmasından önce tasarım parametrelerine ulaşmak. Akkuyu NGS uzmanları yakıt depolama havuzunun hidrolik testlerini tamamladı. Reaktöre yakıt yükleme ve boşaltma işlemlerinde kullanılacak yeniden yükleme makinesinin montajı sürüyor. Ana sirkülasyon pompa ünitelerinin elektrik motorlarının montajı da devam ediyor.

Önceki ve Sonraki Haberler