1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Lisanssızlar ÇED sunumunu yatırım başladıktan sonra yapacak

Lisanssızlar ÇED sunumunu yatırım başladıktan sonra yapacak

Lisanssız tesislerin ÇED raporu, bundan böyle belirlenen süreler içinde; bağlantı anlaşması imzasından ve yatırım başladıktan sonra sunulacak.

Lisanssızlar ÇED sunumunu yatırım başladıktan sonra yapacak

Enerji Günlüğü - Lisanssız üretim kapsamındaki tesisler ÇED raporunu, bundan böyle belirlenen süreler içinde; bağlantı anlaşması imzalandıktan ve yatırım başladıktan sonra sunacak.

Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Yönetmelik değişikliğine göre daha önce çağrı mektubu sahiplerinin bağlantı anlaşması başvurusu yaparken şebeke işletmecisine sunması gereken belgeler arasında sayılan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu, bundan böyle Yönetmelikte belirlenen süreler içinde; bağlantı anlaşması imzalandıktan ve yatırım başladıktan sonra sunulacak. 

BELGE SUNUM SÜRELERİ GÜNCELLENDİ

Şebekeye bağlanacak üretim tesislerinde yatırıma başlanması için gerekli olan ÇED, imar ve diğer izin ve onayların alınması ile kabul işlemlerinin hazırlanıp tamamlanması için belirlenen süreler; yeni düzenlemede bağlantı anlaşmasının imza tarihinden itibaren hesaplanmak üzere, aşağıdaki gibi bildirildi. 

  • İlgili şebeke işletmecisine ait dağıtım trafosunu kullanan tüm üretim tesislerinde bir yıl
  • İlgili şebeke işletmecisine ait dağıtım trafosunu kullanmayan hidrolik kaynağa dayalı üretim tesislerinde üç yıl
  • İlgili şebeke işletmecisine ait dağıtım trafosunu kullanmayan diğer kaynaklara dayalı üretim tesislerinde iki yıl
  • İletim şebekesine bağlanacak üretim tesislerinde aynı niteliklere sahip üretim tesisleri için öngörülen süre kadar. 

Bu hükümler, tesis inşaatının bağlantı anlaşması imza tarihinden itibaren 3 yıl içinde tamamlanması zorunluluğunu ortadan kaldırmayacak. 

Bugünden itibaren imzalanacak bağlantı anlaşmalarında bu sürelere de yer verilecek. Bu sürelerin sonunda üretim tesisi tamamlanmazsa, bağlantı anlaşması, tahsis edilen kapasite, teknik etkileşim izni ile su kullanım haklarına ilişkin izin belgeleri kendiliğinden hükümsüz hale gelecek.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler