1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Nusaybin’de kaçak elektrik hattı çekenlere suç duyurusu

Nusaybin’de kaçak elektrik hattı çekenlere suç duyurusu

DEDAŞ, Mardin Nusaybin’de bazı şahıslarla ilgili; kaçak elektrik amaçlı yasadışı hat çektikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Nusaybin’de kaçak elektrik hattı çekenlere suç duyurusu

Enerji Günlüğü - DEDAŞ, Mardin Nusaybin’deki bir konut sitesinde yaşayan bazı şahıslarla ilgili; kaçak elektrik için yeraltı şebekesine yasadışı hat çektikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Mardin’in Nusaybin ilçesinde %72,2 oranında kaçak elektrik kullanıldığı tespit edilen bir sitede yaşayanlar; kaçak kullanımı engellemek amacıyla yapılan yeni yeraltı şebekesinden enerji almayı reddederek, yatırımını engellemiş; site girişine “Biz hırsız değiliz!” yazılı bir de pankart asmışlardı. 

Ancak yapılan kontrollerde, sitede yeni döşenen şebekeden kaçak elektrik hattı çekildiği belirlendi. Kaçak hattı çeken şahıslar, denetim ekiplerinin geldiğini fark edince kullandıkları malzemeleri bırakarak kaçtı. 

100 BİN kWh ELEKTRİK; %72 KAÇAK

Sorumluluk bölgesinde yüksek miktarda kaçak elektrik kullanımı bulunan Dicle Elektrik Dağıtım AŞ (DEDAŞ), kaçak tüketimle mücadele çalışmalarını kırsal ve tarımsal sulama alanları ile şehir merkezlerinde sürdürüyor. Bu kapsamda mesken binalarında eskiyen şebekeleri yenilerken; kaçak elektrik kullanımına imkan tanımayan yeni şebeke hatları döşeyen DEDAŞ, zaman zaman bölge sakinlerinin tepkisiyle karşılaşıyor. 

Bu kapsamda Suriye sınırındaki Mardin ilinin Nusaybin ilçesinde, Şerif Başak-3 isimli konut sitesinde, eskiyen ve risk teşkil etmeye başlayan eski elektrik şebekesi toplanarak kaldırıldı. Eski şebeke yerine yeni döşenen ve enerji kalitesini arttırıp kaçak tüketimi de önleyecek olan yeraltı şebekesinden elektrik vermek istendi. Ancak bazı site sakinleri, yeni şebekeden elektrik kullanmayı reddettiler ve çalışmaları engellemeye çalıştılar. 

“BİZ HIRSIZ DEĞİLİZ” DEMİŞLERDİ

DEDAŞ ekipleri, kendilerine hakaret eden ve siteden kovan şahıslara, aylık 100 bin kWh elektrik kullanan sitede %72,2 oranında kaçak enerji kullanıldığını bildirdi. Yıllık 2,2 milyon liralık enerji anlamına gelen bu oranı öğrenen şahıslar, site girişine “Biz hırsız değiliz” yazılı büyük bir pankart astılar.

Takip eden günlerde DEDAŞ’a yapılan bir ihbar üzerine denetim ekipleri, polise de haber vererek Kışla Mahallesi’nde bulunan Şerif Başak-3 sitesinde incelemelerde bulundu ve yeni döşenen yeraltı elektrik şebekesine ait korumalı kabloların elektrik panosunun altı kazılarak delindiği ve buradan evlere kaçak elektrik hattı çekmeye çalışıldığı belirlendi. 

SUÇÜSTÜ YAKALANIP KAÇTILAR

Metrelerce uzayan kaçak hattın, sitenin bodrumuna kadar çekildiği ancak konutlara bağlantısının henüz yapılamadığı saptandı. Ekiplerin geldiğini görünce kaçan kişilerin kullandıkları malzemeleri de olay yerinde bıraktığı belirlendi. DEDAŞ ekipleri, gerekli tespitleri yapıp tutanak altına aldıktan sonra delinerek zarar gören yeraltı kablolarını onardı ve kaçak hattı iptal etti. 

Dicle Elektrik’in avukatları olayla ilgili incelemelerinde; kaçak elektrik hattı çekilirken panoya yapılan yasadışı müdahalenin görünmemesi için önüne bir tır park edildiğini tespit ettiler. Avukatlar, kaçak elektrik hattı çekenlerin belirlenerek hak ettikleri cezayı alabilmesi için savcılığa suç duyurusunda bulundu.

İlgili Haberler