1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Türkiye’de kömür santralleri zarar yazmaya başlayacak

Türkiye’de kömür santralleri zarar yazmaya başlayacak

Yakın zamanda uygulamaya konulması planan karbon fiyatlaması sonucunda kömür yakıtlı elektrik santrallerinin hâlihazırda düşmekte olan kârlılıklarını sürdüremeyecekleri kaydedildi.

Türkiye’de kömür santralleri zarar yazmaya başlayacak

Enerji Günlüğü - Karbon fiyatının uygulanmaya başlamasıyla beraber, 2026 yılından itibaren Türkiye’deki iki kömürlü termik santral dışında tüm santraller zarar etmeye başlıyor. 

SEFiA (Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği) ve Londra merkezli düşünce kuruluşu E3G’nin birlikte hazırladıkları ve bugün Ankara’da lansman toplantısını gerçekleştirdikleri yeni Kömürden Çıkışın Finansmanı: Türkiye Örneği raporuna göre, 2026 yılında Türkiye’de karbon fiyatı uygulamasının başlamasıyla beraber Türkiye’deki 30 kömürlü termik santralin ikisi dışında hepsi zarar etmeye başlıyor ve bu santraller lisans sürelerinin sonuna kadar toplamda 45 milyar dolarlık zararla karşı karşıya kalıyor.

Çalışma, karbon fiyatını Avrupa Birliği Emisyon Ticaret Sistemi’ndeki (AB ETS) mevcut karbon fiyatının sadece üçte biri olarak kabul ediyor. Buna rağmen karlılığını sürdürebilen bir termik santralin olmadığı ortaya koyuluyor. 

Bu koşullar altında çalışması durumunda, zararın boyutu 40 yıllık senaryoda 13,5 milyar dolar, lisans sonuna kadar çalışmaları durumunda ise 44,5 milyar dolara ulaşıyor. İşletmecilerin zarar eden bir operasyonu sürdürmeleri beklenmediğinden söz konusu santrallerin âtıl varlıklar haline geleceği öngörülüyor.

Santrallerin lisans sürelerinin sonuna kadar işletmede kalacakları süre boyunca ortalama yıllık sağlık maliyetinin 10 milyar dolar seviyesinde olduğu görülüyor. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler