1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Bayramda yenilenebilir elektriği kullanıldı

Bayramda yenilenebilir elektriği kullanıldı

Türkiye, bayramın üçüncü günü elektrik üretiminde yeni bir rekor kırdı. 12 Nisan’da günlük elektrik üretiminin %78,5’i yenilenebilir kaynaklardan sağlandı.

Bayramda yenilenebilir elektriği kullanıldı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “12 Nisan’da günlük elektrik üretiminin yüzde 78,5’ini yenilebilir kaynaklardan sağladık” dedi. Bakan Bayraktar, yenilenebilir enerjinin Türkiye’nin cari açık ve iklim değişikliğiyle mücadelesinde kilit rol üstlendiğinin altını çizdi. 

ELEKTRİĞİN 4’TE 3’Ü YENİLENEBİLİRDEN

Sadece 12 Nisan günü değil bayram tatili haftası boyunca yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki payı rekor seviyelerde gerçekleşti. Bir haftalık süreçte üretilen elektriğin %74,8’ini yani 4’te 3’ünü yenilenebilir kaynaklar sağladı.

YENİ REKOR GELDİ

Özellikle yılın ilk 3 ayında yaşanan etkili yağışlar, barajlardaki doluluk oranlarını yükseltince elektrik üretiminde hidrolik kaynakların payı arttı. Tüm yurtta güneşli geçen bayram tatilinde bazı bölgelerde rüzgarın da etkili olması, elektrik üretiminde yeni bir rekoru getirdi.

İLK SIRADA BARAJLAR VAR 

Yenilenebilir enerjiden sağlanan elektrik üretiminin 12 Nisan günü tüm zamanların en yüksek düzeyine ulaştığını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar şunları söyledi:

“Bayramın üçüncü günü günlük elektrik üretiminin yüzde 78,5’ini yenilenebilir kaynaklardan sağladık. Üretimde barajlar, yüzde 24,52 ile ilk sırayı alırken onu rüzgar (yüzde 20,93) akarsu (yüzde 12,80) ve güneş (yüzde 11,27) takip etti.”

SÜREÇLER HIZLANACAK

Önümüzdeki dönemde yenilenebilir enerji alanındaki yatırımları daha yoğun bir şekilde göreceğimizi belirten Bayraktar, “Bu alandaki yatırım süreçlerini hızlandırmak ve kolaylaştırmak için çalışıyoruz. Finansman imkanlarını daha da iyileştireceğiz. 2024 yılı başında lisanssız yenilenebilir yatırımları için 7 bin 500 megavatlık bir ilave kapasiteyi ilan etmiştik. Özellikle sanayicilerimizin bu yeni kapasite imkanlarından yararlanmasını bekliyoruz” dedi.

yenilenebilir-rekor.jpg

2035 HEDEFİ YÜZDE 55

Bakan Bayraktar, konuya ilişkin sosyal medyada bir paylaşımda bulunarak “Önümüzdeki 12 yıl boyunca her yıl 3,5 GW güneş ve 1,5 GW rüzgar santralini devreye alacağız. 2035 yılı hedefimiz yenilenebilir enerjinin üretim içindeki payını %55’e yükseltmek” ifadelerini kullandı.

GÜNLÜK ÜRETİMİN KAYNAKLARA GÖRE DAĞILIMI (12.04.2024)

                                            ÜRETİM (%)

AKARSU                                           12,80

ATIK ISI                                              0,41

BARAJLI                                              24,52

BİYOKÜTLE                                         3,92

DOĞAL GAZ                                                          2,15

FUEL OİL                                                               0,36

GÜNEŞ                                                 11,27

İTHAL KÖMÜR                                                      9,81

JEOTERMAL                                         4,68

LİNYİT                                                                    7,78

RÜZGAR                                               20,93

TAŞ KÖMÜRÜ                                                       1,37

Önceki ve Sonraki Haberler