1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. 1 kilo hidrojenle 2 bin km giden araç!

1 kilo hidrojenle 2 bin km giden araç!

Hollandalı öğrenciler yeni hidrojenli arabaları Eco-Runner XII'yi (ERXII) tanıttı. Açıklamaya göre, bu araç dünyanın en verimli hidrojen otomobili.

1 kilo hidrojenle 2 bin km giden araç!

Enerji Günlüğü- Mayıs ayının başında, Hollanda'daki Delft Teknoloji Üniversitesi öğrencilerinden oluşan bir ekip, ERXII’yi tanıttı. Açıklamaya göre Bu araç dünyanın şimdiye kadar gördüğü en verimli hidrojen arabası.

Aracın 1 kg hidrojen yakıtıyla 2.000 km'den fazla yol kat etmesi planlanıyor. ERXII’ nin kat ettiği söylenen mesafe Amsterdam ile Kiev arası uzaklığa eşit. Öğrenciler, Haziran ayında Fransa'da düzenlenecek olan Shell Eco-marathon 2023 etkinliğinde iddialarını test etme fırsatı bulacak. Geçen yılın Shell Eco-marathon galibi, 2.056 km mesafe kat eden metanol yakıt hücreli Renault Zoe idi.

ERXII, 80 kg'lık bir karbon fiber araç ve aerodinamik şekilde tasarlanmış. Açıklamaya göre saatte 45 km'lik bir hızı koruyabiliyor ve üç gün içinde 2.000 km den fazla yol kat edebiliyor.

Birçok ülke fosil yakıtlı enerjiden elektrikliye geçiş yapmaya odaklansa da Eco-Runner ekibi, elektrikli araçlar kadar, hidrojenli arabaların da göz ardı edilmemesi gerektiğine inanıyor. Eco-Runner operasyon müdürü Eliane van Boxtel, konuyla ilgili açıklamasında elektrikli araçların sürdürülebilir mobilite çözümünün bir parçası olmasına rağmen, elektrik şebekelerinin kapasitelerinin dolmakta olduğuna dikkat çekti. Boxtel, "Tüm dünyayı elektriklendirmek bir seçenek değil, hidrojen ve elektrikli arabalar birlikte yürümeli, bu yarışın sadece bir kazananı yok.” İfadesini kullandı.



 

Önceki ve Sonraki Haberler