1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. 1 litre atık yağdan 3.56 kWh elektrik!

1 litre atık yağdan 3.56 kWh elektrik!

Enerji Günlüğü - İstanbul'daki Ataşehir Belediyesi, Petrol Sanayi Derneği (PETDER) ve Lastik Sanayicileri Derneği (LASDER) işbirliğiyle 30 tona yakın...

1 litre atık yağdan 3.56 kWh elektrik!

Enerji Günlüğü - İstanbul'daki Ataşehir Belediyesi, Petrol Sanayi Derneği (PETDER) ve Lastik Sanayicileri Derneği (LASDER) işbirliğiyle 30 tona yakın atık motor yağını elektriğe dönüştürmek üzere topladı.

Ataşehir Belediyesi, PETDER ve LASDER ile Oto Sanayi Atıkları Geri Dönüşsün adlı bir kampanya için işbirliği yaptı. "Bir gram atık motor yağını dahi dökmeyelim" sloganıyla başlatılan kampanyada bir litre atık motor yağının bir milyon litre içme suyunu içilemez hale getirdiği vurgulanıyor.

ELEKTRİĞE VE BAZ YAĞA DÖNÜŞÜYOR

Atık yağların depolanarak geri dönüştürülmesiyle bir litre atık yağdan 3.56 kwh elektrik, 0,625 litre baz yağ üretilebiliyor. Bir litre atık yağın enerji karşılığı ise 9.500-10.000 kilokalori.

10 AYDA 30 TON ATIK YAĞ

Ataşehir Belediyesi, PETDER ve LASDER işbirliği sayesinde dört yıldan bu yana Bostancı Oto Sanayi Sitesi’nden toplanan atık miktarı giderek artıyor. Ocak-Ekim 2013 tarihleri arasında Bostancı Oto Sanayi Sitesi’nden 29.974 kg atık motor yağı toplandı. Toplanan atık motor yağları enerji amaçlı geri kazanımda değerlendirildi.

Kampanyanın İstanbul ölçeğinde yaygınlaştırılması amacıyla düzenlenen bilgilendirme toplantısı, 19 Kasım Salı günü 172 iş yerinin faaliyette bulunduğu Bostancı Oto Sanayi Sitesi’nin Yönetim Binası’nda gerçekleşti. Oto Sanayi Sitesi esnafının yoğun ilgi gösterdiği toplantıya, Ataşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Hüseyin Hışman, Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ayten Kartal, Ataşehir Belediyesi Zabıta Müdürü Battal Sarıkaya, Bostancı Oto Sanayi Kooperatif Başkanı İrfan Özelçi, PETDER Projeler ve Dış İlişkiler Koordinatörü Aydın Özbey ile LASDER Lojistik Müdürü Erdoğan Şahin katıldı.

Katılımcılardan Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ayten Kartal,"Oto Tamirhanelerinde Tehlikeli Atıklar", (PETDER) Projeler ve Dış İlişkiler Koordinatörü Aydın Özbey, “Atık Motor Yağları", (LASDER Lojistik Müdürü Erdoğan Şahin, “Ömrünü Tamamlamış Lastikler”, Zabıta Müdürü Battal Sarıkaya da “Oto Sanayi Sitesinde Zabıta Uygulamaları” konusunda ayrıntılı bilgi verdi.

Oto tamirhanelerinden kaynaklı tehlikeli atıklara dikkat çekilen toplantıda, tehlikeli atıkların neler olduğuna, bu atıkların toplanması, korunması ve ilgili kuruluşlara nasıl ulaştırılması hakkında ayrıntılı bilgiler verildi. Daha güvenli ve yaşanabilir bir çevre için tehlikeli atıklar konusunda her işletmenin üstüne önemli görevler düştüğüne de değinildi. En çok atık motor yağı toplayan işletmelere teşekkür plaketi sunuldu. 

Önceki ve Sonraki Haberler