1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. 10 yerli talip Akkuyu Santrali için Rusların kapısını çaldı

10 yerli talip Akkuyu Santrali için Rusların kapısını çaldı

Enerji Günlüğü  - Mersin'de yapılacak Akkuyu Nükleer Santrali için projenin ana müteahhidi Rus Atomstroyexport yetkilileri, yapılacak işler konusunda...

10 yerli talip Akkuyu Santrali için Rusların kapısını çaldı

Enerji Günlüğü  - Mersin'de yapılacak Akkuyu Nükleer Santrali için projenin ana müteahhidi Rus Atomstroyexport yetkilileri, yapılacak işler konusunda 10 Türk şirketiyle görüşüldüğünü söyledi.

Yeni Şafak’tan Cahit Saraçoğlu'nun haberine göre, Türkiye'nin ilk nükleer santral olma özelliği taşıyacak Mersin'deki Akkuyu Nükleer Santral için projenin ana müteahhidi Rus Atomstroyexport şirketi, içlerinde Tekfen İnşaat, İspanyol Tecnicas Reunidas ve Doğuş İnşaat'ın da bulunduğu 10 şirketle yapılacak işler için ön görüşme gerçekleştirdi. İhalelerin Eylül ayında başlaması planlanıyor. Türkiye ile Rusya arasında sağlanan mutabakat kapsamında Rusya, dört üniteden oluşacak toplam 4 bin 800 MW kurulu güce sahip olacak Akkuyu Nükleer Santralini 20 milyar dolarlık yatırımla yapacak.  

 

2020'DE RESMEN FAALİYETTE 

Rus kamu nükleer enerji şirketi Rosatom'un Genel Müdür Yardımcısı Kirill Komarov, santralde üretimin 2019 yılında başlayacağını ve 2020 yılında resmi olarak işletmeye alınacağını söylemişti. 'ÇED'in alınmasıyla birlikte Eylül ayında ihalelerin açılması bekleniyor. Ancak şu aşamada ne kadarlık bir tutar için ihaleye çıkılacağı net olarak kararlaştırılmadı' diyen aynı kaynak, inşaat için ayrılacak toplam tutarın 7.5-8 milyar dolar düzeyinde olacağının vurguladı. Kaynak, Rusya'nın projeyi gerçekleştirecek şirket olan Akkuyu NGS'de yüzde 100 hisseye sahip olduğunu ve şirketin yüzde 49'a kadar olan hissesinin özel sektöre devredilebileceğini belirtti. Halen yerli ve yabancı bir çok şirketin nükleer santral projesine ortak olmak istediğini belirten kaynak, 'ÇED'in alınmasının ardından yeni hissedar alınmasına dair sürecin resmen başlatılması bekleniyor' dedi ve ekledi:'Şirketler bu sürece dahil olmak için ÇED raporunun alınmasını bekliyorlar. Rusya'ya ait hisselerin yüzde 49'u tamamen Türk özel sektörüne de gidebilir. Bu konuda herhangi kısıt yok. Türk ya da talepte bulunan yabancı şirketlere buradan hisse verilecek. 

 

ŞİRKETLER YOĞUN BİR TEMASTA

Konuya yakın kaynaklar, Atomstroyexport'un Mersin'de nükleer santralin yapılacağı sahada düzenlediği ön görüşme toplantısına Tepe İnşaat, Rönesans, Cengiz İnşaat, Tekfen İnşaat, Gama Holding, Doğuş İnşaat, Nurol İnşaat, ERG İnşaat, İspanyol Tecniacas Reunidas ve YDA'nın katıldığını belirtti ve “Şirketlere nükleer santralin yapımından, ulaşım sağlayacak yollara, kurulacak yaşam alanındaki konut projelerinden tüm inşaat ve elektrik işlerine kadar pek çok konuda detaylı bilgiler verildi” dedi. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler