1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. 100 elektrik lisansı daha topun ağzında

100 elektrik lisansı daha topun ağzında

Enerji Günlüğü - Tesisleri süresi içinde bitirilememiş ya da inşaatına başlanamamış, gerekli mazereti de göstermemiş 100'e yakın elektrik projesinin...

100 elektrik lisansı daha topun ağzında

Enerji Günlüğü - Tesisleri süresi içinde bitirilememiş ya da inşaatına başlanamamış, gerekli mazereti de göstermemiş 100'e yakın elektrik projesinin lisansı her an iptal edilebilir.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK - Kurul) geçtiğimiz hafta yaptığı toplantıda, 16 elektrik üretim yatırımı projesinin lisanslarını iptal etmiş, ilgili şirketlerin yaklaşık 30 milyon TL teminatı yanmıştı. Bunun üzerine elektrik sektöründe tüm gözler EPDK'ya çevrilmiş durumda. EPDK yetkilileri, iptal edilen lisanslara konu elektrik üretim projelerinde neredeyse hiç ilerleme sağlanmadığını, ilgili pek çok şirketlin de iptali engelleyecek herhangi bir aksiyon almadıklarnı belirtiyor.

İPTAL EDİLENLERİN İNŞAAT SEVİYESİ YÜZDE 5’İN ALTINDAYDI 

EPDK, mevzuat gereği iptal edilmesi gereken lisanslarla ilgili dosyaların incelenmesine, inşaatına ya hiç başlanmamış ya da çok az ilerleme kaydedilmiş projelerden başladı. Yetkililerin verdiği bilgiye göre geçtiğimiz hafta iptal edilen 16 lisansa konu tesislerin hiç birinde inşaatlarda yüzde 5'in üzerinde bir ilerleme sağlanabilmiş değil. Lisansı iptal edilen kimi tesislerin inşaatı ise yüzde 1'in altında bir ilerlemeye konu olduğu belirtildi.

İŞTE İPTAL EDİLEN 16 LİSANS VE YAKILAN TEMİNATLARI

DÜZENLEME MECLİS'TE AMA...

Kendilerine verilen süre içinde (2 Mayıs 2014 tarihine kadar) inşa süreci tamamlanamadığı için lisans iptaliyle karşı karşıya yüzlerce proje bulunuyor. Şirketlere bu konuda 1 yıl kadar ek süre tanınmasını da öngören bir düzenleme Meclis Enerji Komisyonu'nda bekliyor. Ancak bu düzenleme yasalaşmadığı için her an yeni lisans iptallerinin gelmesi gündemde.

EÜD VERİLERİNE GÖRE 454 LİSANS RİSK ALTINDA

Elektrik Üreticileri Derneği lisans iptali riskiyle karşı karşıya olan 454 adet elektrik üretim projesi tespit etmiş durumda. Sektörden derlenen bu rakamın 117'si rüzgar, 7'si jeotermal, 5'i biyogaz, 325'i hidroelektrik santrallerinden oluşuyor. Firmalardan 137'si, lisans iptalini önleyebilmek için gerekli bilgi ve belgeleri EPDK'ya sunmuş durumda. Sunulan bilgi ve belgeler arasında inşaatın tamamlanamama nedenlerini içeren mücbir sebep bildirimleri de bulunuyor.

100 LİSANS HER AN İPTAL EDİLEBİLİR

İptal potasına girmiş projeleri tasnif eden EPDK, iptal işlemlerine neredeyse hiç yatırıma başlamamış ya da çok az ilerleme kaydedilmiş ve hakkında herhangi bir yeni bilgi ve belge sunulmamış, dilekçe verilmemiş tesislerden başladı. Kurul'un yeni iptal kararları da işte bu 100'e yakın projelerden bazıları için gelecek. Konunun bugünkü EPDK - Kurul toplantısında ele alınması bekleniyor.

Mehmet KARA


TÜREB: LİSANS İPTALLERİ SEKTÖRE ZARAR VEREBİLİR


Etiketler : , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler