1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. 13 bin MW kurulu güç özelleştirilecek

13 bin MW kurulu güç özelleştirilecek

Enerji Günlüğü - Türkiye, devletin elindeki elektrik üretim kapasitesinin yarısından fazlasını oluşturan 13 bin MW'ye yakın kurulu güce sahip 40 tesisi...

13 bin MW kurulu güç özelleştirilecek

Enerji Günlüğü - Türkiye, devletin elindeki elektrik üretim kapasitesinin yarısından fazlasını oluşturan 13 bin MW'ye yakın kurulu güce sahip 40 tesisi özel sektöre devrediyor. 

 
Enerji dağıtım özelleştirmelerinin tamamlanmasından sonra gözler üretim özelleştirmelerinde. Devlet, halen elinde bulundurduğu yaklaşık 25 bin MW'lik kurulu gücün yarısından fazlasını oluşturan yaklaşık 40 elektrik santralini özelleştirecek. Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) ve EÜAŞ'a bağlı ortaklıkların elindeki santrallerin toplam kurulu gücü 24 bin 750 MW seviyesinde bulunuyor. 
 
DEVLETİN PAYI 12 BİN MW'YE İNECEK
13 bin 250 MW'lik kurulu gücü kapsayan üretim özelleştirmesi programının eksiksiz şekilde hayata geçirilmesi halinde devletin elindeki kurulu kapasite 11-12 bin MW'ler seviyesine gerileyecek. Böylece elektrik üretimindeki toplam kurulu güçte devletin halen yüzde 36'lar düzeyindeki payı, yaklaşık yüzde 20'ye inecek. 
 
ÖNCE HES'LERDEN BAŞLANACAK
EnerjiIQ'nun Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan üst düzey yöneticilere dayandırdığı bir haberine göre elektrik üretim özelleştirmeleri yıl sonuna doğru başlayacak. Satışa çıkarılacak 40'a yakın tesis, tam 9 grup altında toplandı. Satışa çıkarılacak ilk grupta yer alan tesisler, HES'lerden oluşuyor. Bu pakette yer alan santraller, toplam kurulu güçleri 459 MW'yi bulan Doğankent, Kürtün, Tortum, Özlüce ve Torul HES olarak sıralanıyor. 
 
EN ÇOK DEVİR HES'LERDE OLACAK
Özel sektöre devredilecek santral gruplarından bir diğeri, kurulu güçleri toplam 620 MW olan Çataları, Aslantaş, Menzelet ve Karkamış HES'ten oluşuyor. Hasan Uğurlu, Suat Uğurlu, Almus, Köklüce, Kılıçkaya ve Çamlıgöze HES'ler de ayrı bir paket olarak özelleştirme ihalesine çıkarılacak. Bu santrallerin toplam kurulu gücü ise 838 MW düzeyinde. Altınkaya, Derbent, Hirfanlı, Kesikköprü ve Kapulukaya barajlarındaki HES'ler 1017 MW'lik kurulu güç toplamıyla en büyük paketlerden birini oluşturacak. 
 
HES VE KÖMÜR SANTRALLERİ BİR ARADA
Linyite dayalı elektrik üretimi yapan Kemerköy, Yatağan ve Yeniköy termik santralleri ise beş HES ile birlikte paketlenerek satışa sunulacak. Bu gruptaki HES'ler ise Demirköprü, Adıgüzel, Kemer, Karacaören - 1 ve Gezende santrallerinden oluşuyor. Linyit ve sudan elektrik üreten bu gruptaki tesislerin toplam kurulu gücü 2 bin 50 MW düzeyinde. 
 
ORTAYA KARIŞIK PAKET BU
Bursa Doğalgaz Santrali ile Orhaneli Linyit Santrali de yanlarına üç HES eklenerek bir paket haline getirildi. Bu paketteki HES'Ler, Orhaneli HES, Sarıyar HES ve Yenice HES olarak sıralanıyor. Bu gruptaki toplam kurulu güç, 2 bin 118 MW olarak hesaplandı. 
 
AMBARLI'DAKİ İKİ SANTRAL BİRLİTE
Özelleştirme ihalesine çıkarılacak santral gruplarından bir diğerinde iki tesis yer alıyor. Bunlar, 1351 MW gücündeki Ambarlı Doğalgaz Santrali ile 1170 MW kurulu güçteki Ambarlı Fuel Oil Santrali. 
 
ALİAĞA GAZ SANTRALİ ÇAN VE TUNÇBİLEK'LE PAKETLENDİ
Özelleştirilecek santrallerden bir başka grup ise Aliağa Doğalgaz Santrali ile Çan ve Tunçbilek Linyit Santralleri. Bu üçünün toplam kurulu gücü ise 865 MW düzeyinde. 
 
BÜYÜK BALIKLAR: AFŞİN A VE B
Üretim özelleştirmelerinde en büyük lokma ise Afşin'deki linyite dayalı üretim yapan termik santraller. Afşin A ve Afşin B santralleri tek aynı grubun içinde yer alıyor. İki tesisin toplam kurulu gücü, 2 bin 775 MW. Bunun 1440 MW'si Afşin A, 1335 MW'si ise Afşin B santraline ait. 
Önceki ve Sonraki Haberler