1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. 130 ülke nükleer güvenlik için birlik oldu

130 ülke nükleer güvenlik için birlik oldu

130 ülke, küresel nükleer güvenliği(*) artırmak ve nükleer terörizm ve diğer kötü niyetli eylem tehditlerine karşı durmak amacıyla bakanlık düzeyinde bir bildiri kabul ettiler.

130 ülke nükleer güvenlik için birlik oldu

Enerji Günlüğü - 130 ülke, küresel nükleer güvenliği(*) artırmak ve nükleer terörizm ve diğer kötü niyetli eylem tehditlerine karşı durmak amacıyla bakanlık düzeyinde bir bildiri kabul ettiler.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA),  üçüncü Uluslararası Nükleer Enerji Güvenliği Konferansı: Çabaların Sürdürülmesi ve Güçlendirilmesi etkinliği Kurumun Avusturya Viyana’daki merkezinde başladı.  

Uluslararası camiada nükleer enerji santrallerine olası bir siber saldırıdan radyoaktif madde kaçakçılığına kadar, nükleer güvenlik kaygıları artıyor. IAEA üyesi 130'dan fazla ülkeden katılan bakanlar ve diğer üst düzey temsilciler, Konferansta küresel nükleer güvenliği artırmak ve nükleer terörizm ve diğer kötü niyetli eylem tehditlerine karşı durmak amacıyla 22 maddelik bir bildiri kabul ettiler. 

Bildiride IAEA üyesi devletler, nükleer silahların yayılmasının önlenmesi, nükleer silahsızlanma ve nükleer enerjinin barışçıl kullanımı gibi ortak hedefleri yeniden teyit ettiler ve nükleer güvenliğin uluslararası barış ve güvenliğe katkıda bulunduğunu vurguladılar. IAEA ve üye ülkeler bu konuda çalışmalarını yoğunlaştırmış olsalar da daha fazla eyleme geçilmesi konusunda hemfikirler.

IAEA Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi yaptığı açıklamada, “Nükleer ve radyoaktif materyaller, bunlarla panik yaratma ve toplumlarımıza sıkıntı ve acı getirme olasılığı gören kötü niyetli gruplar için bir mıknatıs gibi” ifadesini kullandı.

(*) Mini nükleer sözlüğü: 
İngilizce - Türkçe nükleer güvenlik karşılığı açıklama. 
İngilizce de üç ayrı gelişmiş güvenlik yöntemi kullanılıyor. 
Nuclear safety / Güvenlik: İç ve dış faktörlerden kaynaklanan olaylara karşı mühendislik güvenlik önlemlerini konu alır. Doğal afetler, insan hatası, sistem arızaları, prosedür eksiklikleri vb.
Nuclear security / Emniyet: Kötü niyetli olaylara karşı önlem yöntemlerini konu alır. Nükleer madde kaçakçılığı, sabotaj, siber emniyet. 
Nuclear Safeguards / Güvence: Nükleer silahlanmaya karşı teknik siyasi önlemleri konu alır.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler