1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. 15 Avrupa ülkesi kömürden çıkıyor

15 Avrupa ülkesi kömürden çıkıyor

Son 4 yılda 15 Avrupa ülkesi kömürden çıkacağını duyururken, bu sayının artmaya devam etmesi bekleniyor.

15 Avrupa ülkesi kömürden çıkıyor

Enerji Günlüğü - Son 4 yılda 15 Avrupa ülkesi kömürden çıkacağını duyururken, bu sayının artmaya devam etmesi bekleniyor.

Europe Beyond Coal (Kömürün Ötesinde Avrupa) ve Sandbag tarafından hazırlanan son rapor, son 4 yılda 15 Avrupa ülkesinin kömürden çıkacağını duyurduğunu ortaya koyuyor. Rapor’a göre son dört yılda Avrupa’da kömürden çıkacağını duyuran ülkeler Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Portekiz, Slovakya, Hollanda, İsveç, İngiltere. Bunlardan Finlandiya, Fransa ve Hollanda bu planlarını yasalaştıran ülkelerden. 

Giderek katılaşan hava kirliliği standartları, artan karbon fiyatları ve güneş/rüzgar gibi yenilenebilir enerji teknolojilerinin ucuzlaması nedeniyle kömürden çıkacağını duyuran ülke sayısının artmaya devam etmesi bekleniyor. Ayrıca kömürden çıkış deneyiminin beklendiği gibi zor olmaması, Portekiz gibi kömürden çıkış tarihini erkene alan ülkelerin (geçtiğimiz yıl Portekiz bu tarihi 2030’dan 2023’e çekmişti) de artacağı beklentisini doğuruyor.

BİYOGAZ VE DOĞALGAZ ATIL KALMA RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA

Raporun ortaya koyduğu verilere göre, bu süreçte yanlış deneyimler genelde kömürden çıkış sürecinde ara yakıt olarak doğalgaz ve biyokütle yatırımlarına desteklerden kaynaklanıyor. Bu yatırımlar, güneş ve rüzgar gibi temiz teknolojilerdeki verimin artışı ve maliyetlerin düşüşü nedeniyle atıl kalma tehlikesiyle karşı karşıya.

Önceki ve Sonraki Haberler