1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü

2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü

Doğa Derneği Başkanı Dicle Tuba Kılıç, Türkiye’nin tarım ve su politikalarını güncellemesi ve iklim değişikliğini de göz önünde tutarak sulak alanlarını koruması ve restore etmesi gerektiğini söyledi.

2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü

Enerji Günlüğü - 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü’nde Dünya genelinde su kaynaklarının, sulak alan ekosistemlerinin ve buradaki türlerin yok edildiği bir tablo ile karşı karşıya olunduğunu kaydedildi. 

Doğa Derneği, 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü her yıl sulak alanların önemine ve korunmasına dikkat çekmek için kutlandığını, ancak Dünya genelinde su kaynaklarının, sulak alan ekosistemlerinin ve buradaki türlerin yok edildiği bir tablo ile karşı karşıya olunduğunu açıkladı.

“PEK ÇOK TOPLULUK GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALACAK”

Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç “Kuraklık nedeniyle Dünya genelinde pek çok topluluk göç etmek zorunda kalacak. Ekosistemlerin ve türlerin kaybı, kültürel kayıpları da beraberinde getiriyor” uyarısında bulundu.

“TÜRKİYE TARIM VE SU POLİTİKALARINI GÜNCELLEMELİ”

Dünya Su Stresi Haritası'na (WRI) göre, 2040 yılına gelindiğinde iklim krizinden en fazla etkilenecek ülkeler arasında 27. sırada olan Türkiye’nin su kıtlığı çekeceğine dikkat çeken Kılıç, sözlerine şöyle devam etti: 

“İklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlamak, biyolojik çeşitlilik kaybını durdurmak sulak alan kaybını sona erdirmeden, yok olmuş sulak alanları restore etmeden ve kalanlar üzerinde hızla artan stresi durdurmadan gerçekleştirilemez.

Bir yandan 1997 yılından beri her yıl Dünya Sulak Alanlar Günü’nü kutluyoruz, sulak alanların önemini, biyoçeşitliliğe, insan üretimlerine ve iklim değişikliğine uyum sağlamaya olan katkısını konuşuyoruz. Diğer yandan yanlış uygulamalar neticesinde son yüzyılda Türkiye'de sulak alanların büyük çoğunluğunda geriye dönüşü olmayan kayıplarla mücadele ediyoruz. Artık Türkiye’nin tarım ve su politikalarını güncellemesi ve iklim değişikliğini de göz önünde tutarak sulak alanlarını koruması ve restore etmesi gerekiyor.“

Önceki ve Sonraki Haberler