1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. 2014 Yılı Bütçesi’nde enerji hedefleri

2014 Yılı Bütçesi’nde enerji hedefleri

Enerji Günlüğü- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2014 yılı Bütçe sunumunda, yenilenebilir enerjinin toplam kurulu güç içindeki payının yüzde 46,6’ya...

2014 Yılı Bütçesi’nde enerji hedefleri

Enerji Günlüğü- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2014 yılı Bütçe sunumunda, yenilenebilir enerjinin toplam kurulu güç içindeki payının yüzde 46,6’ya yükseltileceğini belirtti.

2014 yılı Bütçe görüşmeleri, 22 Ekim 2013 tarihinde Maliye Bakanı Şimşek’in TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki bütçe sunumu ile başladı. Bakan Şimşek, “enerjide dışa bağımlılığın azaltılması” başlığı ile 2014 yılı enerji hedeflerini açıkladı. 

TÜRKİYE ENERJİDE YÜZDE 72 ORANINDA DIŞA BAĞIMLI

Bakan Şimşek, enerjide dışa bağımlılığın en önemli sorunlardan biri olduğuna işaret ederek, “Ülkemiz maalesef petrol ve doğalgaz kaynakları açısından zengin değildir. Türkiye birincil enerji kaynakları bakımından yüzde 72 oranında dışa bağımlıdır. Bu nedenle son yıllarda hızla artan enerji fiyatları cari işleler açığında belirleyici bir faktör olmuştur” dedi.

Bakan Şimşek, Türkiye’nin petrolde yüzde 92, doğalgazda ise yüzde 98 dışa bağımlı olduğunu söyledi. 

“TÜRKİYE KENDİNE YETECEK OLSAYDI 12,4 MİLYAR DOLAR CARİ FAZLA VERMİŞ OLACAKTIK”

Bakan Şimşek, “Enerji deyince benim aklıma yıllık 60,1 milyar Dolar’lk ithalat ve cari açık gelmektedir. Eğer ülkemiz enerji ihtiyaçlarını karşılamada kendine yetecek olsaydı geçen yıl 12,4 milyar Dolar cari fazla vermiş olacaktık” dedi.

Bakan Şimşek, dışa bağımlılığı azaltmak üzere yerli, yenilenebilir ve aynı zamanda çevre dostu enerjiler üzerinde çalıştıklarını yatırımlarını bu yönde geliştirdiklerini kaydetti. Şimşek, “Yaptığımız tüm çalışmalar, kömür enerjisinden, rüzgar enerjisine, güneş enerjisinden nükleer enerjiye kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor” diye konuştu.

“YENİLENEBİLİR ENERJİNİN PAYI YÜZDE 46,6’YA YÜKSELECEK”

2012 yılı sonu itibarıyla elektrik enerjisinin yüzde 38,9’unun yenilenebilir enerji kaynaklarından, özellikle Hidroelektrik Santrallerden (HES) elde edildiğini belirtti. İnşa halindeki santrallerden elde edilecek kaynakları da ekleyince yenilenebilir enerjinin kurulu gücünün toplam kurulu güç içindeki payının yüzde 46,6’ya yükseleceğini kaydeden Şimşek, bu sayede enerjide dışa bağımlılığın kayda değer oranda azalacağını söyledi. 

Diğer yenilenebilir enerji kaynaklarında da önemli oranda artış sağlandığını belirten Şimşek, 2002 yılında 8,3 milyar ton olarak tespit edilen linyit rezervlerinin 2013 yılı üçüncü çeyreği itibarıyla 13,9 milyar tona eriştiğini kaydetti.

Ham petrol ve doğalgaz arama çalışmaları ile nükleer santral kurulması çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Bakan Şimşek, “Bu kaynakların devreye girmesiyle enerjide dışa bağımlılığımızı daha da azaltmayı ümit ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

İlkyaz Yenidoğan

Önceki ve Sonraki Haberler