1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. 2014`te rüzgar daha az esti

2014`te rüzgar daha az esti

Enerji Günlüğü – Türkiye’de 2014 yılındaki rüzgar hızı son 30 yıllık rüzgar hızı ortalamasına göre %30 azaldı.VORTEX tarafından yapılan çalışmaya...

2014`te rüzgar daha az esti

Enerji Günlüğü – Türkiye’de 2014 yılındaki rüzgar hızı son 30 yıllık rüzgar hızı ortalamasına göre %30 azaldı.

VORTEX tarafından yapılan çalışmaya göre, 2014 yılı boyunca ülkenin birkaç bölgesinde, ortalama rüzgar hızının önceki 30 yıla göre %30 daha düşük olduğu gözlemlendi.

'2014 yılında Türkiye’de görülen düşük rüzgar rejimi' başlığıyla açıklanan çalışmada, yüksek rüzgar enerji potansiyeli barındıran Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ, Kırıkkale, Sivas, Mersin, Antalya, Bursa, Adana, Erzincan, Amasya, Samsun ve Konya sahalarından elde edilen Vortex zaman serileri analiz edildi. Veriler Vortex’in 9 km çözünürlüklü mesoscale modeli ile elde edildi. Bunlara ek olarak, NASA’nın MERRA Reanaliz proje verileri de iklimsel değişkenlik analizinde daha düşük çözünürlüklü bir alternatif sunmak için kullanıldı.

Sonuçlar, 2014 yılında rüzgar hızlarında anormal düşüşlerin olduğunu ve rüzgar hızındaki düşüşün sahanın lokasyonuna göre %8 ve %25 arasında değiştiğini gösterdi.

Sonuçlar, alternatif kaynak olarak kullanılan MERRA Reanaliz verileriyle niteliksel olarak doğrulandı.

Ocak ve Ağustos aylarındaki veriler kullanılarak gerçekleştirilen bu çalışma, enerji potansiyelinin tutarlı bir şekilde belirlenebilmesi için uzun dönem analiz teknolojisine ihtiyaç olduğunu ortaya çıkardı.

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler