1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. 2015 Yılı YEKDEM Şampiyonu: Güriş

2015 Yılı YEKDEM Şampiyonu: Güriş

Enerji Günlüğü - Türkiye'de 2015 yılında yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleme mekanizması (YEKDEM) üzerinden devlete satacağı elektrikten en...

2015 Yılı YEKDEM Şampiyonu: Güriş

Enerji Günlüğü - Türkiye'de 2015 yılında yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleme mekanizması (YEKDEM) üzerinden devlete satacağı elektrikten en yüksek geliri sağlayacak oyuncu Güriş Grubu olacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2015 yılı boyunca üreteceği elektriği YEKDEM kapsamında devlete satacak elektrik üretim santralleri listesini geçtiğimiz günlerde yayımladı.

EN ÇOK TESİS HES GRUBUNDA

Toplam 234 elektrik santralinin bulunduğu listede, tesis sayısı açısından ilk sırayı 126 adet tesisle hidroelektrik santralleri aldı. 60 tesis ile rüzgar enerjisi santralleri (RES) ikinci, 34 adet tesis ile biyokütleye dayalı enerji santralleri (BES) üçüncü ve 14 adet tesis ile jeotermal enerji santralleri (JES) dördüncü durumda.

EN YÜKSEK GÜÇ HES GRUBUNDA

2015 yılında YEKDEM kapsamına alınan santral türleri kurulu kapasiteleri bazında gruplandığında en yüksek kurulu güce sahip santral türü 2 bin 732 MW ile RES'ler olarak görünüyor. Uygulama kapsamında, adet bazında ilk sırada yer alan HES'lerin toplam kurulu gücü ise 2 bin 116 olarak kaydedildi. YEKDEM'ci jeotermal santralleri ise toplam 390 MW'lik kurulu güce sahip. Uygulama kapsamındaki 34 BES'in toplam kurulu gücü 185 MW olarak kaydedildi.

YEKDEM'İN ŞAMPİYONU HANGİ SANTRAL?

EPDK'nın yayınladığı liste, 2015 yılında YEKDEM kapsamında devlete sattığı elektrikten en çok gelir elde edecek santrallerin hangileri olduğunu da ortaya koydu. YEKDEM çerçevesinde 2015 yılında devlete sattığı elektrikten en yüksek geliri sağlayacak santralin Gürmat Elektrik Üretim AŞ tarafından işletilen, Aydın Germencik'teki Efeler Jeotermal Enerji Santrali olduğunu gösteriyor. Aslında Efeler JES'in henüz dört ünitesinden henüz sadece biri, yani Efeler 2 devrede. 2015'in ilk yarısında 3 ve 4'üncü ünitelerin, üçüncü çeyrekte ise 1'inci ünitenin devreye girmesi bekleniyor. İşletmeci şirketin lisansına göre toplam tahmini üretim 1 milyar 236 milyon kWh olsa da, ünitelerin kademe kademe devreye girecek olması bu rakamın daha düşük olacağını gösteriyor. Yine de tahminler, bu santralin en yüksek YEKDEM gelirine sahip olacak tesis olacağını gösteriyor. Yani Efeler JES'teki tahmini üretim, üç ünite 2015 içinde devreye girecek olsa da, tesis bazında en yüksek rakama karşılık gelecek.

SOMA RES DE YEKDEM'E GÜVENİYOR

2015 yılında YEKDEM'den en yüksek geliri elde edecek tesisler arasında ikincilik ise bir rüzgar santralinin elinde. Soma RES, önümüzdeki yıl yaklaşık 820 milyon kWh'lık üretimi karşılığında tahminen devletten 70 milyon dolara yakın para tahsil edecek. Devlete satılacak elektrikden elde edilecek en yüksek gelir sıralamasında üçüncü sırada sırada bulunan YEKDEM'ci santral ise Lodos Karaburun Elektrik Üretim AŞ'ye ait, Karaburun RES olarar görünüyor. Karaburun RES'in tahmini YEKDEM geliri, yaklaşık 56,9 milyon lira seviyesinde.

PAMUKÖREN VE ZORLU KIZILDERE II DE İLK 5'TE

YEKDEM'den en yüksek yüksek geliri elde edecek elektrik santralleri sıralamasında dördüncü sırada 56.7 milyon lirayla Çelikler Jeotermal Elektrik Üretim AŞ'ye ait Pamukören JES bulunuyor. Beşinci sıra ise yaklaşık 56.1 milyon liralık tahmini YEKDEM geliriyle Zorlu Enerji'ye ait Denizli'deki Kızıldere 2 JES.

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler