1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. 2016'da ilk kez elektrik yatırımları petrol, gaz ve kömürü geçti

2016'da ilk kez elektrik yatırımları petrol, gaz ve kömürü geçti

Enerji Günlüğü - 2016 yılında,  ilk kez dünya genelinde elektrik sektörüne yapılan yatırımlar petrol, gaz ve kömür yatırımlarına yapılan yatırımları...

2016'da ilk kez elektrik yatırımları petrol, gaz ve kömürü geçti

Enerji Günlüğü - 2016 yılında,  ilk kez dünya genelinde elektrik sektörüne yapılan yatırımlar petrol, gaz ve kömür yatırımlarına yapılan yatırımları geçti. 

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Yıllık Enerji Yatırımları Raporu'na göre, 2015 yılının ardından 2016 yılında da küresel enerji yatırımları düştü. 2016 yılında küresel enerji yatırımları bir önceki yıla göre yüzde 12 düşerek 1.7 trilyon dolar oldu. Bunda petrol, gaz ve kömür yatırımlarındaki düşüş belirleyici oldu.

2016 yılında,  elektrik sektörüne toplam 718 milyar dolar yatırım yapıldı. Yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik yatırımları ise bir önceki yıla göre yüzde 3 düşerek 297 milyar dolar oldu. Yenilenebilir enerji yatırımları güneş ve rüzgar sektöründe teknolojik gelişmeler ve maliyet düşüşü nedeniyle beş yıl önceye göre yüzde 3 düşmesine rağmen yüzde 35 daha fazla elektrik üretti.

Enerji verimliliği yatırımları ise Çin'deki yatırımların etkisiyle yüzde 9 oranında artarak 231 milyar dolara ulaştı. Tüm bunların sonucunda da 2016 yılında karbon emisyonu üç yıl üstüste yerinde saydı. 

TEMİZ ENERJİ YATIRIMLARI REKOR KIRDI

Açıklamaya göre, 2016 yılında temiz enerji yatırımları toplam yatırımların yüzde 43'ünü oluşturarak rekor kırdı. 

Dünyanın en büyük enerji yatırımcısı olan Çin geçen yıl kömür yakıtlı elektrik santrali yatırımlarını yüzde 25 oranında azaltırken, yenilenebilir enerji yatırımlarını ve enerji verimliliğini arttırdı. 

ABD ise petrol ve gaz yatırımlarını keskin bir şekilde azalttı. ABD'nin petrol ve gaz yatırımlarının küresel yatırım içindeki payı yüzde 16 oldu. Hindistan ise yüzde 7 ile enerji yatırımları en hızlı gelişen ülke oldu. 

Önceki ve Sonraki Haberler