1. HABERLER

  2. PETROL

  3. 2019 başında petrol fiyatı 100$ olarak tahmin ediliyor

2019 başında petrol fiyatı 100$ olarak tahmin ediliyor

Enerji, Günlüğü – Petrol ticaretinde öne çıkan şirketler ham petrol fiyatının yılbaşında 100 dolar seviyesine çıkacağını öngörüyor. www.bloomberg.com...

2019 başında petrol fiyatı 100$ olarak tahmin ediliyor

Enerji, Günlüğü – Petrol ticaretinde öne çıkan şirketler ham petrol fiyatının yılbaşında 100 dolar seviyesine çıkacağını öngörüyor. 

www.bloomberg.com sitesinin haberine göre petrol ticaretinin önde gelen küresel şirketleri, ham petrol fiyatlarının, 2014’teki zirveden sonra bu yılbaşında tekrar 100 dolar seviyesine çıkacağı öngörüsünde bulunuyor. 

Mercuria Energy Group Ltd. kurucusu Daniel Jaeggi, İran petrolünün önünün ABD yaptırımları ile kesilmesinin, dünya ham petrol piyasasında önemli miktarda arz daralmasına neden olacağını belirtti ve şöyle konmuştu, “Bu da ham petrolün varil fiyatının 2014’ten beri ilk defa yeniden zirve yapacağı beklentisine neden oldu. İran piyasalara günde 2 milyon varilden fazla petrol ihraç ediyordu. Bu kapasiteyi ikame edebilecek başka bir tedarikçi yok. Dolayısıyla dördüncü çeyrekte fiyatların 100 dolar civarına çıkması şaşırtıcı bir sonuç olmayacak”. 

Varil fiyatları bugün itibarıyla yükseliş trendine geçti. Brent petrolünün dünkü fiyatı 80,02 dolara ulaştı. Trafigura Şirketi yöneticisi Benjamin Luckock, Mayıs ayında ABD Başkanı Trump’ın İran petrolünün ticaretiyle ilgili kısıtlamalardan bahsetmesinin, sektörde günlük 300.000 ila 700.000 varillik bir arz düşüşü beklentisi oluşturduğunu kaydetti ve şunları ekledi, “Ancak bugün Trump’ın bu konudaki marjı, günlük 1,5 milyon varile dayandı. Dolayısıyla Trump’ın kısıtlama arzusunun da, varil fiyatlarındaki yükselişin de sonu gelmeyebilir. Küresel petrol ticaretinde sıkıntı yaratan tek etken ABD’nin İran petrolüne getirdiği ambargo değil. Venezuela’daki ekonomik kriz de piyasaları olumsuz etkileyen önemli bir etken. Amerikan şeyl endüstrisinin ve boru hattı inşaatlarının karşı karşıya olduğu işçi/emek krizi de büyümeyi engelleyen faktörler arasında”. 

Citigroup Inc. Analistlerinden Edward Morse ise bütün bu etkenler ışığında şirketlerin petrol fiyatlarındaki artışa ilişkin takvimini şöyle özetledi, “Noel itibarıyla (Aralık ortasında) 90 dolar düzeyini beklemek gerekiyor. Ocak 2019 itibarıyla da üç basamaklı rakamların geçerli olacağını öngörmek yanlış olmayacaktır”. 

Önceki ve Sonraki Haberler