1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. 2019’da enerjide birleşme ve satın alma hacmi yüzde 61 azaldı

2019’da enerjide birleşme ve satın alma hacmi yüzde 61 azaldı

2019 yılında Türkiye enerji sektöründe birleşme ve satın alma işlem hacmi bir önceki yıla göre yüzde 61 oranında azalarak ortalama 27 milyon dolar oldu.

2019’da enerjide birleşme ve satın alma hacmi yüzde 61 azaldı

Enerji Günlüğü - 2019 yılında Türkiye enerji sektöründe birleşme ve satın alma işlem hacmi bir önceki yıla göre yüzde 61 oranında azalarak ortalama 27 milyon dolar oldu.

PwC Türkiye’nin, her sene Türkiye enerji piyasasındaki birleşme ve satın alma işlemlerini yıllık olarak analiz ettiği Türkiye Enerji Sektöründeki Birleşme ve Satın Almalar 2019 raporu yayımlandı. Bu yıl 12.si hazırlanan rapora göre, 2019 yılında enerji sektöründe gerçekleşen 22 adet birleşme ve satın alma işlemi toplamda tahmini 600 milyon dolar tutarında bir değere ulaştı. Bu ise 2018 yılındaki 1,52 milyar ABD dolarlık işlem hacmine göre %61’lik bir azalma anlamına geliyor. Böylece, ortalama işlem hacmi 66 milyon dolardan 27 milyon dolara geriledi.

DARALMADA İKİ ANA FAKTÖR BELİRLEYİCİ

Sektörde son iki yılda birleşme ve satın alma işlemlerinde devam eden bu azalmanın altında olumsuz kur hareketleri ve global dinamikler paralelinde Türkiye’de de proje finansmanına ulaşmanın giderek zorlaşması yer alıyor. Son bir kaç senedir etkili olan bu iki ana faktör, piyasa dinamikleri ve şirketlerin bilançoları üzerinde önemli bir baskı yaratmaya devam ediyor.

2019’DA HİÇ ÖZELLEŞTİRME YAPILMADI

2008 yılından beri ilk kez Türkiye enerji pazarında hiçbir özelleştirmenin gerçekleşmediği 2019 yılında, tüm birleşme ve satın almalar özel sektör oyuncuları arasında gerçekleşti. Doğalgaz ile üretim yapan elektrik santrallerinin kötüleşen ticari koşulları ve kömür ile üretim yapan elektrik santrallerinin finansman sıkıntıları nedeniyle yenilenebilir enerji varlıkları satın almalar için daha cazip hedefler haline geldi. Bunun sektöre yansıması ise, söz konusu segmentteki 21 enerji birleşme ve satın alma işleminin 19’unun yenilenebilir enerji varlıkları alanında gerçekleşmesi oldu. 

PETROL VE GAZ PİYASASI SESSİZLİĞE GÖMÜLDÜ

2019, petrol ve gaz piyasasının, halka açıklanan tek bir işlem dışında, tamamen sessizliğe gömüldüğü bir sene olurken, bu durumun özellikle akaryakıt piyasasındaki gelir dengeleri üzerindeki baskıdan kaynaklandığı görüsü güçlenmeye devam ediyor. Bununla beraber, geçtiğimiz haftalarda kamuoyuyla paylaşılan bazı satın alma işlemlerinin, 2020’de bu segmente tekrar hareketlilik kazandırmaya başladığı görülüyor.

YABANCI YATIRIMCININ PAYI %60’A YAKLAŞTI

2018’deki enerji birleşme ve satın alma işlemlerinin neredeyse tamamı yerli oyuncular tarafından gerçekleştirilmişken, 2019’da daha dengeli bir durum gözlendi ve yabancı yatırımcıların dahil olduğu birleşme ve satın alma işlemlerinin toplam tahmini değerinin payı %57’ye yükseldi. 

2020 İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

PwC Türkiye Şirket Satın Alma ve Birleşme Hizmetleri Ortağı Engin Alioğlu, anlaşma sayılarının tekrar artışa geçmesi için yerli ve yabancı tüm yatırımcıların özellikle düzenleme ve liberalleşme alanlarında daha fazlasının yapılmasını talep ettiğine dikkat çekerken, 2020’de bu taleplerin test edileceğini vurguladı. 

Alioğlu, elektrik piyasanda ödenemeyen kredilere çözüm bulunması, YEKDEM sonrası dönemin açıklığa kavuşturulması, potansiyel halka arzların sonuçları, yasal düzenleme alanındaki eksikliklerin giderilmesi için piyasa odaklı bir yaklaşımın benimsenmesi ve akaryakıt piyasasındaki şartların iyileştirilmesi gibi adımların 2020 yılındaki enerji birleşme ve satın alma işlemlerinde belirleyici olacağını belirtti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler