1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. 2020’de küresel enerji dönüşümüne 500 milyar dolar yatırıldı

2020’de küresel enerji dönüşümüne 500 milyar dolar yatırıldı

Küresel enerji dönüşümü yatırımları 2020 yılında 500 milyar dolar olurken, en fazla yatırım rüzgar ve güneş enerjisine yapıldı. 

2020’de küresel enerji dönüşümüne 500 milyar dolar yatırıldı

Enerji Günlüğü - Küresel enerji dönüşümü yatırımları 2020 yılında 500 milyar dolar olurken, en fazla yatırım rüzgar ve güneş enerjisine yapıldı. 

Dünya, enerji sistemini karbondan arındırmak için geçen yıl yarım trilyon dolar yatırım yaptı. BloombergNEF (BNEF) tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, 2020 yılında küresel enerji dönüşümü için yenilenebilir enerji, araç ve ısıtma elektrifikasyonu, hidrojen ve karbon yakalamaya toplam 500 milyar dolar yatırım yapıldı.

Raporda koronavirüs salgınının neden olduğu ekonomik bozulmaya rağmen, küresel ekonomilerin geçen yıl karbonsuzlaştırma projeleri için % 9 daha büyük bir bütçe ayırdığı tahmin ediliyor.

YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI %2 ARTTI

Geçen yıl yenilenebilir enerji yatırımları bir önceki yıla göre yüzde 2 artarak 303.5 milyar dolar oldu. Yatırımlarda aslan payı ise güneş ve rüzgar enerjisi yatırımlarının oldu.

ELEKTRİKLİ ARAÇ SEKTÖRÜNE YATIRIMLAR REKOR KIRDI

2020’de elektrikli araç ve şarj altyapısına 139 milyar dolar yatırım yapıldı. Yatırımlar bir önceki yıla göre yüzde 28 artarak yeni bir rekor kırdı. 

Enerji tasarruflu ısı pompalarının yurtiçi kurulumu % 12 artışla 50,8 milyar dolara ulaşırken, bataryalar gibi sabit enerji depolama teknolojilerine yapılan yatırım 3,6 milyar dolar oldu. 

Yine, karbon yakalama ve depolamaya (CCS) yönelik küresel yatırım üç katına çıkarak 3 milyar dolara ulaştı. hidrojene yatırım ise 1.5 milyar dolar oldu. 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler