1. HABERLER

  2. PETROL

  3. 2023’e kadar inşası biten tesisler deprem standardı dışında

2023’e kadar inşası biten tesisler deprem standardı dışında

Petrol ve doğalgaz hatlarının deprem standartları, 2023 başından itibaren inşası bitmiş olan tesislere uygulanmayacak.

2023’e kadar inşası biten tesisler deprem standardı dışında

Enerji Günlüğü - Petrol ve doğalgaz hatlarının deprem standartları, 2023 başından itibaren inşası bitmiş olan tesislere uygulanmayacak.
 
Türkiye Boru Hattı Sistemleri ve Sıvı Depolama Tankları Deprem Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yayınlandı. 

Yönetmelik 01 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek. Yürürlük tarihinden önce inşa ve imal edilmiş boru hatları ve tesisleri Yönetmeliğin kapsamı dışında tutulacak. 

Değişiklik uyarınca petrol iletim ve depolama tesisleri de, Yönetmeliğin Türk Standartları kapsamında deprem etkisi altında performansını değerlendireceği ve güçlendirme tasarımı kurallarını belirleyeceği boru hattı tesisleri arasına alındı. Yönetmeliğin yürürlüğe gireceği 01 Ocak 2023 tarihi itibarıyla kurulmuş olan boru hatları ve sıvı depolama tesisleri ise kapsam dışında kalacak. 

Ayrıca Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla, yeni yapılacak tankların ve boru hatlarının içerisinde bulunan sıvının türüne göre risk analizi yapılacak ve hesaplamalarda kullanılan emniyet katsayıları risk analizine göre belirlenecek.

Değişiklikler uyarınca Yönetmelik ekinde yer alan standartlar listesine; “Tank muayene, onarım, değişiklik ve yeniden inşa standardı” ile “Petrol depolama amaçlı kaynaklanmış tanklar standardı” da eklendi. 

Yönetmeliğin yürürlük tarihi itibarıyla inşası biten doğalgaz, sıvı hidrokarbon, su atık su taşıyan boru hatları; deprem dalgasının zeminde yayılması sonucu yapılarda meydana gelen yer değiştirme ve gerilmeler için analiz ve tasarım uygulamaları kapsamından da çıkarılmış olacak. 

Önceki ve Sonraki Haberler