1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. 2023’te yenilenebilir enerji talebi %11 artacak

2023’te yenilenebilir enerji talebi %11 artacak

Güneş ve rüzgar enerjisinin 2023 yılında fosil yakıtlara kıyasla çok daha güçlü fırsatlar barındırması bekleniyor.

2023’te yenilenebilir enerji talebi %11 artacak

Enerji Günlüğü - 2023 yılında yenilenebilir enerji sektöründe Asya pazarının liderliğinde %11'lik bir büyüme öngörülüyor.

2022'nin son çeyreğine girilirken, farklı sektörleri 2023'te neler beklediğine dair tahminler de yayımlanmaya başladı. Economist Intelligence Unit'in yedi farklı sektörde eyleme dönüştürülebilir içgörüler sunan Endüstri Görünümü 2023 raporunda, gelecek yıl yenilenebilir enerji talebinin %11 artacağına dikkat çekildi. 

Rapor, 2023’te enerji tüketiminde durgun bir büyüme yaşanacağını ve talebin küresel olarak yalnızca %1,3 artacağını tahmin etti. Aşırı hava olaylarının ve değişen iklim koşullarının ülkeleri zorlayacağı belirtilirken, yenilenebilir enerji cephesine ilişkin tahminler iyimser kaldı. 

“YENİLENEBİLİR ENERJİ 2023’TE PARLAK BİR GÖRÜNÜM SUNUYOR”

2023’te önce Avrupa’da, sonra Çin’de görülen sıcak hava dalgalarının gıda üretiminden turizme, pek çok sektörü etkilediğini söyleyen Avrupa Yatırım Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Burak Telli, “Jeopolitik gerilimlerle tetiklenen enerji krizleri yeşil enerjiye geçişi geciktirse de önümüzdeki yıl yenilenebilir enerji sektöründe Asya pazarının liderliğinde %11'lik bir büyüme öngörülüyor. Fosil yakıtlara kıyasla çok daha parlak bir görünüm sunan güneş ve rüzgar enerjisi alternatiflerinin 2023 boyunca güçlü fırsatlar barındırması bekleniyor. Elbette merkez bankalarının sıkılaştırma politikaları finansman maliyetlerini artırıyor ve bu durum da yenilenebilir enerji yatırımlarını kısıtlı bir seviyede tutuyor. Fakat son dönemde ABD merkez bankası yetkililerinden gelen faiz artışlarında yavaşlama sinyalleri yıl içinde gidişatı değiştirebilir” ifadelerini kullandı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler