1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. 26 milyon elektrik sayacı değişecek

26 milyon elektrik sayacı değişecek

Enerji Günlüğü - Elektronik olmayan yaklaşık 26 milyon eski tip sayaç ücretsiz olarak yenisiyle değiştirilecek. Yenileri elektrik kesintilerini kaydederek,...

26 milyon elektrik sayacı değişecek

Enerji Günlüğü - Elektronik olmayan yaklaşık 26 milyon eski tip sayaç ücretsiz olarak yenisiyle değiştirilecek. Yenileri elektrik kesintilerini kaydederek, belirlenen sınırı aşan elektrik kesintileri nedeniyle tüketiciye tazminat ödenmesinin yolunu açacak.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ocak 2014'ten itibaren elektrik dağıtım şirketlerinin, abonelerin kullanım ömrü 10 yıl ve 10 yılı aşmış elektrik sayaçlarını ücretsiz olarak değiştireceğini açıkladı.

YÜZDE 1.5'LİK YANILMA PAYI SIFIRLANACAK
Elektrik sayaçlarının değişiminde bazı bölgeler 2014'den öne çekildi. Yayınlanan yönetmelik kapsamında eski sayaçlar yenileriyle değiştirilmeye başlandı. 10 yıllık sayaçların değişmesindeki başlıca etkenlerden biri ise hassasiyetlerinde yüzde 1.5 yanılma payı olması. Yani 10 yılını doldurmuş sayaçlar, elektrik tüketimini yüzde 1.5'a varan oranlarda fazla veya eksik gösterebiliyor.

SAYAÇ, ELEKTRİK KESİNTİLERİNİ KAYDEDECEK
Yeni sayaçların kamu tarafından istenmesinin en büyük nedeni ise kesintileri de kaydedebiliyor olmaları. Böylelikle, tüketicilerin elektriği ne kadar sıklıkla ve ne kadar uzunlukta kesiliyor, bu veriler toplanabilecek. Kesintiler belli süreyi aşınca, dağıtım şirketleri tüketiciye tazminat ödemek zorunda kalacak.

ÜÇ ÖNEMLİ KARAR
Türkiye’de toplam olarak 34 milyonu aşkın sayaç var ve bunların yaklaşık 8 milyonu elektronik sisteme geçmiş durumda. 2014 yılından itibaren ise elektrik aboneleri için şu üç önemli karar geçerli olacak:
1) Dağıtım şirketleri yeni abone olacakların sayaçlarını ücretsiz olarak takacak.
2) 10 yıllık tüketim ömrünü dolduran sayaçlar, karşılığında herhangi bir bedel talep edilmeden 10 yıl boyunca aşama aşama yeni sayaçlarla değiştirilecek.
3) Bozulan sayaçların değiştirilmesi gerektiğinde, sayaçların mülkiyetine sahip olacak olan dağıtım şirketleri yine ücretsiz olarak değiştirecek.

Önceki ve Sonraki Haberler