1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. 260 termik santrale üretim lisansı dönüşümü

260 termik santrale üretim lisansı dönüşümü

Enerji Günlüğü - EPDK, Termik üretim tesislerinin sahip olduğu 260 otoprodüktör lisansını üretim lisansına çevirecek.Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu(EPDK)...

260 termik santrale üretim lisansı dönüşümü

Enerji Günlüğü - EPDK, Termik üretim tesislerinin sahip olduğu 260 otoprodüktör lisansını üretim lisansına çevirecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu(EPDK) internet sitesinden yayınladığı duyuru ile, Kanun gereği toplam 274 adet termik üretim tesisinden 260 adedine ait otoprodüktör lisanslarının 1 Mayıs 2014 tarihi itibariyle sona erdirileceğini ve eş zamanlı olarak yürürlüğe girmek üzere ilgili tüzel kişilere üretim lisansı verileceğiniaçıkladı.

EPDK'den konu ile ilgili yapılan açıklamaya göre, toplam 14 adet termik üretim tesisi için verilmiş olan 14 adet otoprodüktör lisansı için ise, söz konusu tüzel kişilerin üretim tesislerine ve/veya lisanslarına ilişkin özel durumları nedeniyle, 03/04/2014 tarihli ve 4952-18 sayılı Kurul Kararı çerçevesinde ayrıca işlem yapılacak.

EPDK'dan yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

"Bilindiği üzere 30/03/2013 tarihli ve 28603 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'nun (Kanun) "Otoprodüktör lisanslarının üretim lisansına dönüştürülmesi" başlıklı

Geçici 7 nci maddesinin birinci fıkrası: "Otoprodüktör lisansı sahibi tüzel kişilere, mevcut lisanslarındaki hakları korunarak bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren altı ay içerisinde resen ve lisans alma bedeli alınmaksızın üretim lisansı verilir. Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra Kuruma otoprodüktör lisansı başvurusunda bulunulamaz, yapılmış başvurular üretim lisansı kapsamında değerlendirilir." hükmünü ve

02/11/2013 tarihli ve 28809 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinin (Yönetmelik) "Otoprodüktör lisanslarının üretim lisansına dönüştürülmesi" başlıklı Geçici 7 nci maddesi: "Otoprodüktör lisansı sahibi tüzel kişilere,mevcut lisanslarındaki hakları korunarak Kanunun yayımı tarihinden itibaren altı ay içerisinde resen ve lisans alma bedeli alınmaksızın üretim lisansı verilir.

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra Kuruma otoprodüktör lisansı başvurusunda bulunulamaz." hükmünü amirdir. Yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri gereği, mevcut otoprodüktör lisanslarının sona erdirilerek, ilgili tüzel kişilere üretim lisansı verilmesi gerekmektedir. Mevcut otoprodüktör lisanslarının sona erdirilerek, ilgili tüzel kişilere üretim lisansı verilmesine ilişkin genel prensipler 03/04/2014 tarihli ve 4952-18 sayılı Kurul Kararı ile belirlenmiştir. Söz konusu prensipler çerçevesinde, 17/04/2014 tarihli ve 4969 sayılı Kurul Kararı ile toplam 274 adet termik üretim tesisinden ekli tabloda belirtilen 260 adedine ait otoprodüktör lisanslarının 01/05/2014 tarihi itibariyle sona erdirilmesine ve eş zamanlı olarak yürürlüğe girmek üzere ilgili tüzel kişilere üretim lisansı verilmesine karar verilmiştir.

Toplam 14 adet termik üretim tesisi için verilmiş olan 14 adet otoprodüktör lisansı için ise, söz konusu tüzel kişilerin üretim tesislerine ve/veya lisanslarına ilişkin özel durumları nedeniyle, 03/04/2014 tarihli ve 4952-18 sayılı Kurul Kararı çerçevesinde ayrıca işlem tesis edilecektir.

Verilmiş olan üretim lisanslarının düzenlenerek ilgili tüzel kişilere matbu olarak teslim edilmelerinin zaman alacağı dikkate alınarak, söz konusu lisans sahiplerinin bağlantı ve sistem kullanımı işlemleri ve piyasa mali uzlaştırma işlemleri başta olmak üzere, ilgili kurum ve kuruluşlar nezdindeki işlemlerinin tesis edilebilmesini teminen ilgili tüzel kişilere duyurulur."

Önceki ve Sonraki Haberler