1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. 300 milyon dolarlık IBRD jeotermal kredisi onaylandı

300 milyon dolarlık IBRD jeotermal kredisi onaylandı

Dünya Bankası, Türkiye Jeotermal Geliştirme Projesi için tahsis edilen 550 milyon dolarlık IBRD kredisinin, 300 milyon dolarlık ikinci kısmını onayladı. 

300 milyon dolarlık IBRD jeotermal kredisi onaylandı

Enerji Günlüğü -Dünya Bankası, Türkiye Jeotermal Geliştirme Projesi için tahsis edilen 550 milyon dolarlık IBRD kredisinin, 300 milyon dolarlık ikinci kısmını onayladı. 

Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye’de jeotermal kaynaklardan yararlanarak yenilenebilir enerjinin geliştirilmesi amacıyla uygulamaya konan Jeotermal Geliştirme Projesine yönelik toplam 300 milyon ABD$ tutarındaki IBRD kredilerini onayladı. 

Bu kapsamda daha önce de toplam 250 milyon dolarlık bir kredi paketi serbest bırakılmıştı. 

Jeotermal Geliştirme Projesine yönelik 550 milyon dolarlık IBRD kredilerine ek olarak Temiz Teknoloji Fonu’ndan (CTF) 39,8 milyon dolar ve Enerji Sektörü Yönetim Yardım Programından (ESMAP) da 350 bin dolar tutarında hibe sağlandı. 

Kredi ve hibeleri bir araya getiren Dünya Bankası finansman paketi, Jeotermal Geliştirme Projesinin, bir Risk Paylaşım Mekanizması (RSM) yoluyla yatırımcıların risklerini azaltmayı ve Kaynak Geliştirme Kredi İmkanı yoluyla uzun vadeli finansmana erişimi sağlamayı hedefliyor. IBRD ilave finansmanı elektrik üretimini, kapasite sondajlarını, buhar sahası geliştirme çalışmalarını ve jeotermal doğrudan kullanım uygulamalarını finanse etmek için kullanılacak. 

AMAÇ YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİMİNİ ARTTIRMAK 

Yenilikçi Risk Paylaşım Mekanizması belli düzeyde geliştirilmiş olan Menderes ve Gediz grabenlerinde değil; daha az gelişmiş jeotermal kaynak bölgelerinde de araştırma ve tespit çalışmalarını teşvik edecek. Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Auguste Kouame, kredinin onaylanması dolayısıyla yaptığı açıklamada şunları kaydetti, “Dünya Bankası enerji alanındaki dönüşüm çabalarında ve özellikle de jeotermal enerji kapasitesinin arttırılması konusunda Türkiye Hükümeti ile ortak çalışmalar yapmaktan memnuniyet duymaktadır. Türkiye’de enerji güvenliğinin sağlanması ve iklim değişikliğinin azaltılması bakımından yenilenebilir enerji üretiminin arttırılması kritik önem taşımaktadır. Ayrıca, Türkiye’nin enerji dönüşüm sürecinde iklim dostu yatırımların ülkeye çekilmesi de büyük önem taşımaktadır”.

380MW’LIK YENİ JEOTERMAL KAPASİTE HAREKETE GEÇECEK

Proje ekibinin liderleri Almudena Mateos Merino, Ayse Yasemin Örücü ve Manuel Berlengiero da bir ortak açıklama yayınladılar. Açıklamada şunlar ifade edildi, “Bu iki kredinin eklenmesiyle birlikte,  Jeotermal Geliştirme Projesinin toplam 380 MW’ın üzerinde yeni jeotermal enerji kapasitesini finanse etmesi, yaklaşık 555 milyon dolar tutarında özel sermayeyi harekete geçirmesi ve jeotermal projelerinin toplam ömrü boyunca yaklaşık 30 milyon ton CO2 emisyonunun önlenmesi yoluyla Türkiye’nin iklim taahhütlerinin yerine getirmesine katkıda bulunması beklenmektedir. Ayrıca, sağlanan yeni finansman, jeotermal kaynaklarının doğrudan kullanımlarının geliştirilmesini de destekleyecek. Böylelikle jeotermal kaynaklara yakın topluluklarda yerel kalkınmaya da katkıda bulunacaktır”. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler