1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. 3,5 milyar insan için aşırı sıcak uyarısı!

3,5 milyar insan için aşırı sıcak uyarısı!

Emisyonların hızlı artışının önlenememesi halinde 50 yıl sonra sıcaklıklar dünyadaki 3,5 milyar insan için yaşanamayacak seviyeye gelecek.

3,5 milyar insan için aşırı sıcak uyarısı!

Enerji Günlüğü - Emisyonların hızlı artışının önlenememesi halinde 50 yıl sonra sıcaklıklar dünyadaki 3,5 milyar insan için yaşanamayacak seviyeye gelecek.

Çin, ABD ve Avrupa'dan altı üniversitenin yapmış olduğu araştırma, sera gazı emisyonlarının azaltılmadığı durumda 50 yıl sonra sıcaklıkların dünyadaki 3,5 milyar insan için yaşanamayacak seviyede olacağını ortaya koyuyor. 

Wageningen Üniversitesi, Nanjing Üniversitesi, Exeter Üniversitesi, Aarhus Üniversitesi, Washington Eyalet Üniversitesi ve Santa Fe Enstitüsü’nün bir yılı aşkın süredir üzerinde çalıştığı araştırma, 2070 yılına gelindiğinde, insanlığın üçte birine ev sahipliği yapan coğrafyaların Sahra Çölü'nün en sıcak noktalarındaki sıcaklığa ulaşacağını öne sürüyor. 

Emisyonlarındaki artışın devam ettiği durumda, dünyanın daha önce görülmemiş bir krizle karşı karşıya kalma riskine dair önemli bir uyarı niteliği taşıyan çalışmada, insan etkisiyle oluşan sera gazı emisyonlarının artışı sonucunda, sıcaklıkların hızla artması bekleniyor. Emisyonların artış hızının değişmediği senaryoda, ortalama bir kişinin yaşadığı sıcaklık 2070 yılına gelindiğinde 7,5°C artmış olacak. Bu durum, kara ekosistemlerinin okyanuslara kıyasla daha hızlı ısınması ve nüfus artışının sıcak yerlerde daha hızlı olması sebebiyle, 3°C'nin biraz üzerinde gerçekleşmesi öngörülen küresel ortalama sıcaklık artışından daha fazla.

SICAĞA MARUZ KALAN İNSAN SAYISI YARIYA İNDİRİLEBİLİR

Sera gazı emisyonlarının hızla azaltılması, bahsi geçen sıcak koşullara maruz kalan insan sayısını yarıya indirebilir. Raporun yazarları arasında olan, Exeter Üniversitesi’ndeki Küresel Sistemler Enstitüsü’nün direktörlüğünü yapan ve iklim uzmanı olan Tim Lenton “İyi haber şu ki, insanlık küresel ısınmayı engellemeyi başarırsa, bu etkiler büyük ölçüde azaltılabilir. Senaryolarımız, mevcut seviyenin üzerinde gerçekleşen her bir derecelik ısınmanın, bir milyar insanın sıcaklığın dayanılamayacak seviyenin üzerine çıktığı iklim koşullarında yaşaması anlamına geldiğini gösteriyor. Günümüzde, sera gazı emisyonlarının önüne geçmeyi yalnızca parasal terimlerle değil, insani değerlerle ifade edebilmemiz önem arz ediyor,” diyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler