1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. 43 Türk nükleer öğrencisi Rusya’da diploma aldı

43 Türk nükleer öğrencisi Rusya’da diploma aldı

Rusya’da nükleer enerji alanında öğrenim gören 43 Türk öğrenci, diplomalarını aldı. 

43 Türk nükleer öğrencisi Rusya’da diploma aldı

Enerji Günlüğü - Rusya’da nükleer enerji alanında öğrenim gören 43 Türk öğrenci, diplomalarını aldı. 

Salgın hastalık nedeniyle çevrimiçi video konferans yöntemiyle yapılan diploma törenine Türk, Vietnamlı ve Bangladeşli öğrencilerle beraber; Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, Nükleer Enerji ve Uluslararası Proje Uygulama Genel Müdürü İbrahim Halil Dere, Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom Personel Yönetimi Departmanı Eğitim Programları Müdürü Valery Karezin ve Akkuyu Nükleer AŞ İnsan Kaynakları Direktörü Andrey Pavlyuk katıldı. 

akkuyu.jpgDiploma alan 43 Türk öğrenci, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için uzman yetiştirme programı kapsamında Rusya’da MEPhI Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi'nde öğrenim gören dördüncü öğrenci grubuydu. 

AKKUYU NGS’DE ÇALIŞACAKLAR 

Nükleer Enerji ve Uluslararası Proje Uygulama Genel Müdürü İbrahim Halil Dere, diploma alan öğrencileri tebrik etti ve şunları kaydetti, “Nükleer güç santralinin inşaatı tüm hızıyla devam ediyor. Sizler yıllar önce Türkiye’de nükleer enerjinin geleceğine inandınız ve bilmediğiniz bir rotaya yelken açarak, vatanınızdan uzakta uzun ve zorlu bir eğitime başlamaya cesaret ettiniz. Bugün de bu cesaretinizin ve emeklerinizin karşılığını alma zamanı geldi. Tüm genç uzmanlarımızı Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı adına içtenlikle tebrik ediyorum. Sizler de önceki yıllarda mezun olan meslektaşlarınız gibi, Akkuyu Nükleer AŞ'de çalışmaya başlayacak ve Türkiye’de nükleer sektörün öncüleri olacaksınız. Bu önemli projenin bir parçası olacağınız için gurur duyuyoruz.”

“ÇEVRE DOSTU GÜVENLİ ELEKTRİK”

Akkuyu Nükleer AŞ İnsan Kaynakları Direktörü Andrey Pavlyuk ise, Türk öğrencilere hitap ederek şunları söyledi, “Bugün nükleer enerji alanında eğitimlerini tamamlayan dördüncü dönem genç Türk mezunlarının yükseköğretim diplomalarını almaları şirketimiz için özellikle önemlidir. İleride kendi ülkenizde dünyanın en ileri teknoloji endüstrilerinden birini geliştireceksiniz. Başarınız, Türkiye'nin gelişmiş Rus teknolojileri deneyimini ne kadar dinamik bir şekilde benimseyeceğini ve nükleer enerji alanındaki kendi gelişmelerinin temelini ne kadar hızlı oluşturacağını belirleyecektir. Deneyimli yöneticilerinizden ve akıl hocalarınızdan çok daha fazlasını öğreneceğinize eminim. Artık siz onlarla birlikte, çevre dostu ve güvenli elektrik üretimi projelerinin yerine getirilmesine aktif olarak katılacaksınız.”

hande-nur-akar-akkuyu.jpg

6,5 YIL ÖĞRENİM GÖRDÜLER

Diploma alan öğrencilerden Hande Nur Yakar, Rusya’ya 2014’te gittiğini ve toplam 6,5 yıllık bir öğrencilik süreci yapadığını anlattı ve şunları ekledi, “Nükleer santrallerin ana ekipmanları hakkında birçok yararlı bilgi öğrendiğimiz Volgodonsk'taki staj programımızı özellikle hatırlıyorum. Atommash fabrikasında bu tür ekipmanın üretim sürecini kendi gözlerimle görmüş oldum. Benim için çok faydalı bir deneyim oldu. MEPhI Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi'nde çok iyi bir eğitim aldım. Burada okurken birçok unutulmaz deneyim kazandım ve şimdi Akkuyu NGS'de uzman olarak çalışmak üzere Türkiye'ye dönüyorum. MEPhI ve ikinci vatanım haline gelen Rusya ile iletişim halinde kalmayı çok isterim. Üniversitemize, Dekanlığa ve özellikle Otomasyon Bölümü çalışanlarına her şey için çok teşekkür ederim.”

Öğrencilerden Osman Ak da MEPhI'de fizik mühendisliği okumak üzere Rusya'ya gittiğini belirtti ve “Mezun olduktan sonra Akkuyu NGS'de uzman olarak çalışacağım. Altı buçuk yıllık eğitimin ardından artık harika öğrencilik yılları sona eriyor. Tüm mezunlar adına, dekanlığımıza, bölümümüze ve bizde bilgi merakını geliştiren tüm öğretmenlerimize teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Ayrıca sınıf arkadaşlarıma her zaman yanımda oldukları için ve birlikte güzel yıllar geçirdiğimiz için teşekkür etmek istiyorum. Rusya'yı ve üniversitemi her zaman özleyerek hatırlayacağım” diye konuştu. 

Başlangıçta, dil ve kültürü bilmemenin bazı zorluklar getirdiğini söyleyen Denizhan Kotan adlı öğrenci ise bir süre içinde başarılı bir şekilde uyum gösterdiklerini vurguladı ve “Eğitim süreci çok ilginçti. Dördüncü sınıftayken bir uzmanlık dalını seçmem gerektiğinde, ben ve diğer 17 sınıf arkadaşım NGS işletme personeli hazırlama dalını seçtik ve zaten kendimizi evdeymiş gibi hissettiğimiz Obninsk şehrine geri döndük. Uzmanlık dersleri zordu ama çaba gösteriyorduk, çok okuyorduk ve bu yıl üniversiteden mezun olduk. Çok mutluyuz. Obninsk Atom Enerjisi Enstitüsü ve MEPhI'deki öğretmenlerimize çok minnettarız, size çok teşekkür ederiz” şeklinde konuştu. 

YURDA DÖNÜŞTE AKKUYU NÜKLEER AŞ İŞ TEKLİF EDECEK 

MEPhI’de öğrenim gören 43 Türk öğrencinin 18'i Obninsk kentinde bulunan Atom Enerjisi Enstitüsü'nde (IATE), 25'i ise MEPhI Moskova merkez kampüsünde öğrenim gördü. Mezunların tamamı, “Nükleer enerji santralleri tasarım, işletme ve mühendislik” uzmanlık dalında diploma almaya hak kazandı. 

Bu başlık altında “Nükleer santrallerin tasarımı ve işletilmesi”, “Nükleer santrallerin radyasyon güvenliği” ve “Nükleer santrallerin izleme ve kontrol sistemleri” olmak üzere üç dalda uzmanlık geliştiren öğrenciler, Türkiye’ye döndüklerinde, Akkuyu Nükleer AŞ’den iş teklifi alacaklar ve Türkiye’nin ilk nükleer santralinin şantiyesinde çalışmaya başlayacaklar.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler