1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. 5 MW’lık güneş yatırımı ihalesini Solarturk kazandı

5 MW’lık güneş yatırımı ihalesini Solarturk kazandı

Enerji Günlüğü - Gaziantep merkezli güneş paneli üreticisi Solarturk Enerji ve Seferoğlu Elekttrik, Malatya İnönü Üniversitesi'nin açtığı 5MW’lık...

5 MW’lık güneş yatırımı ihalesini Solarturk kazandı

Enerji Günlüğü - Gaziantep merkezli güneş paneli üreticisi Solarturk Enerji ve Seferoğlu Elekttrik, Malatya İnönü Üniversitesi'nin açtığı 5MW’lık Güneş enerjisi santrali yatırım ihalesini kazandı.

Malatya İnönü Üniversitesi tarafından düzenlenen 5MW’lık güneş enerjisi santrali komple elektrik yapım işinin ihalesi 7 Haziran'da yapıldı. İhaleyi, Gaziantepli merkezli PV modül Üreticilerinden Solarturk  Enerji ile Seferoğlu Elektrik kazandı. Bu önemli yatırımın yerli bir sanayi kuruluşu olan Solarturk Enerji’nin üretmiş olduğu PV modülleri kullanılarak yapılacağını belirten Solarturk Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Osman Özberk, bu yatırımın aynı zamanda Türkiye'de istihdamın artışına da olumlu etkileri olacağını vurguluyor.


GÜNEŞ ALMA SEVİYESİ GES MALİYETİNİ DÜŞÜRÜYOR

TEAŞ'ın verilerine göre kamunun güneş enerjisi alım fiyatı, halen yürürlükte olan Yenilenebilir Enerji Kanunu (YEK) uyarınca 13 (dolar) sent ancak enerji üretimi için kullanılan ekipmanın tamamen yerli olması destekleniyor. Ve söz konusu destek sayesinde bu fiyat 19.5 sente yükseliyor. Devlet, 10 yıl süreyle alım garantisi veriyor. Bu fiyatlar Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında düşük bulunuyor. Ancak yüksek güneş alma seviyesi yatırımın geri dönüş süresini kısaltıyor ve yatırımları fizıbıl kılıyor.


PANEL FİYATLARI UCUZLUYOR

GES kurulumu, diğer yeşil enerji kaynaklarına göre daha pahalı olmasına rağmen, sektörün yetkilileri, son yıllarda dünyada panel fiyatlarındaki arz fazlası nedeniyle ucuzladığını belirtiliyor. l MW (megavat) kurulu gücünde GES kurmanın maliyeti 2 milyon dolara kadar gerilemiş durumda. Solarturk Enerji'nin Yönetim Kurulu Başkanı Osman Özberk, lisansız ve önümüzdeki günlerde başlaması beklenen 600 MW lık lisanslı yatırımların ülkemiz PV modül yatırımcıları tarafından yapılmasında,kalite yönünden,yerli kullanım teşvik’i ve bir sorun olması halinde sorunların çözümü ve muhatap bulunması yönünden önemli faydaları olacağını belirtiyor.


ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ARIYOR

Bu alandaki yatırımcılara her türlü desteği vereceklerini söyleyen Özberk, şirketin Gaziantep'teki merkezinde değerlendirilmek üzere elektrik mühendisleri aradıklarını belirtiyor. 


LİSANS BAŞVURULARI İÇİN GÜN SAYILIYOR

2005 yılında çıkan 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kanunu (YEK) ile Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılarak enerji üretiminin önü açılmasına rağmen uzun bir süreç sonunda artık yatırım yapılabilir noktasına gelindi. Türkiye Elektrik iletim A.Ş'nin (TEIAŞ) hesabına göre, güneş enerjisinden yılda 380 mİlyar kWh elektrik üretebilecek bir potansiyel var.Türkiye'nin geçen yılki elektrik tüketiminin 229 milyar kWh olduğu göz önüne alınırsa bu potansiyelin ne kadar yüksek olduğu daha iyi anlaşılıyor.

Bu fırsatı değerlendirmek isteyen yerli ve yabancı yatırımcılar EPDK'nın (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) güneşten elektrik üretimiyle ilgili lisansları vereceği tarihi açıklamasıyla birlikte harekete geçti. Güneş panelleri, GES'ler için en önemli ihtiyaç kalemi. Yerli üretimin teşvik edileceğinin açıklanmasıyla bu alana ilgi arttı. 

Önceki ve Sonraki Haberler