1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. 50 MW üstü santrallerin lisans bedeli EBİS'ten bildirilecek

50 MW üstü santrallerin lisans bedeli EBİS'ten bildirilecek

Kurulu Gücü 50 MW’ın altında olan elektrik üretim santrallerinin yıllık lisans bedeli bildirimi yazılı olarak, 50 MW üzeri muafiyet dışı santrallerin de EBİS üzerinden yapılacak.

50 MW üstü santrallerin lisans bedeli EBİS'ten bildirilecek

Enerji Günlüğü - Kurulu Gücü 50 MW’ın altında olan elektrik üretim santrallerinin yıllık lisans bedeli bildirimi yazılı olarak, 50 MW üzeri muafiyet dışı santrallerin de EBİS üzerinden yapılacak. 

Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu (EPDK), işletmeye geçmiş elektrik üretim şirketlerinden her yıl aldığı “Yıllık Lisans Bedeli” ile ilgili bir duyuru yayınladı. Duyuruya göre, kurulu Gücü 50 MW’ın altında olan Üretim Lisansı Sahibi Şirketler daha önceden olduğu gibi yıllık lisans bedeli bildirimini EPDK’ya yazılı olarak yapacaklar. 

MUAFİYET DIŞI ŞİRKETLER EBİS ÜZERİNDEN BEDEL BİLDİRİMİ YAPACAK

Kurulu Gücü 50 MW ve üzeri olup da muafiyet kapsamında bulunmayan Üretim Lisansı Sahibi Şirketler ise yıllık lisans bedeli bildirimini EBİS (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Bildirim Sistemi) üzerinden elektronik imza ile yapacaklar. Buna ilişkin olarak daha önce bildirimde bulunmamış, bildirim yetkilisi olmayan Şirketlerin bildirim yapma sürelerine dikkat edilerek gecikilmeksizin belirlenmesi ve bildirim yetkililerinin sisteme tanımlanması için dilekçe ile EPDK’ya başvurması gerekiyor. Aksi takdirde, lisansları adına çıkan yıllık lisans bedeli bildirim yükümlülüğünü EBİS’te göremeyecekler.

Muafiyet, yerli Doğal Kaynaklar ile Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına dayalı üretim tesisleri için geçerli. Bu tesislerin ilk geçici kabulünün yapıldığı tarihten itibaren ilk sekiz yıl yıllık lisans bedeli alınmıyor.

MUAFİYETİ OLAN ŞİRKETLER DÜZELTME YAPABİLECEK

Muafiyeti bulunduğu halde EBİS'te sehven bildirim yükümlülüğü görünen Üretim Lisansı Sahibi Şirketler ise bildirimi yaparken "faaliyet yok" seçip açıklama kısmına "ilk geçici kabul tarihini ve muafiyet kapsamında olduğunu yazarak bildirimi kapatabilecekler. 

Muafiyet kapsamında olan şirketlerden daha önce bildirimde bulunmamış, bildirim yetkilisi olmayan Şirketlerin ise yazı ekinde durumlarını EPDK’ya bildirmeleri gerekiyor. 

Üretim Lisansları için ilk taksitler “Şubat ayının ilk beş iş günü içinde ödenecek.

Önceki ve Sonraki Haberler