1. HABERLER

  2. PETROL

  3. 50 petrol şirketinden emisyon azaltım taahhüdü

50 petrol şirketinden emisyon azaltım taahhüdü

Küresel üretimin neredeyse yarısını temsil eden elli petrol şirketi, 2030 yılına kadar sıfıra yakın metan emisyonuna ulaşma ve faaliyetlerinde rutin alev yakmayı sona erdirme sözü verdi.

50 petrol şirketinden emisyon azaltım taahhüdü

Enerji Günlüğü - Aralarında Aramco, Petrobras, Shell, TotalEnergies ve bp gibi büyük petrol şirketlerinin bulunduğu 50 şirket, 2030 yılına kadar sıfıra yakın metan emisyonuna ulaşma ve faaliyetlerinde rutin alev yakmayı sona erdirme sözü verdi.

Bu yıl Dubai'de düzenlenen Birleşmiş Milletler iklim zirvesinin (COP28) başkanı Sultan el-Jaber yaptığı duyuruda, söz konusu taahhüdün Suudi Aramco, Brezilya'nın Petrobras'ı ve Angola'dan Sonangol gibi büyük ulusal petrol şirketlerinin yanı sıra Shell, TotalEnergies ve BP gibi çok uluslu şirketleri de içerdiğini söyledi.

ÇEVRECİ GRUPLARDAN ELEŞTİRİ

Ancak çevreci gruplar bu taahhüdü eleştirdiler. 300'den fazla sivil toplum grubunun imzaladığı bir mektupta, bunun "petrol, doğalgaz ve kömürü aşamalı olarak ortadan kaldırmamız gerektiği gerçeğini gizleyen bir sis perdesi" olduğu belirtildi.

Katılımcı ülkeler tarafından verilen sözler arasında Yeşil İklim Fonu ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik taahhütler de yer alıyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler