1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. 7 yerli bankadan BEDAŞ ve Akdeniz EDAŞ`a 2.5 milyar $

7 yerli bankadan BEDAŞ ve Akdeniz EDAŞ`a 2.5 milyar $

Enerji Günlüğü - Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu, ihalesini kazandıkları Akdeniz ve Boğaziçi elektrik dağıtım bölgelerini devralmak için...

7 yerli bankadan BEDAŞ ve Akdeniz EDAŞ`a 2.5 milyar $

Enerji Günlüğü - Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu, ihalesini kazandıkları Akdeniz ve Boğaziçi elektrik dağıtım bölgelerini devralmak için ihtiyaç duydukları finansmanı, Garanti, İş, Yapı Kredi, Vakıflar, Denizbank, Ziraat Bankası'ndan oluşan yedi Türk bankasından sağladılar. 

Geçtiğimiz günlerde üçüncü havalimanı ihalesini de kazanan konsorsiyumun üyelerinden Cengiz-Kolin-Limak, daha önce ihalesini kazandıkları Boğaziçi ve Akdeniz elektrik dağıtım bölgelerini devralmak için finansman sağlama görüşmelerinde önemli bir eşiği aştılar. Cengiz-Kolin-Limak Konsorsiyumu, Türkiye'deki 7 bankadan, söz konusu iki bölgeye yaptıkları 2 milyar 506 milyon dolarlık teklif bedeli kadar kredi sağladı. Konsorsiyum, 2.5 milyar dolara yakın bir kredi tutarı için bankalarla anlaşma imzaladı. Konsorsiyum, ihale bedelinin vergi kadar kısmını da öz varlıklarından karşılayacak. 

Cengiz-Kolin-Limak konsorsiyumu, söz konusu bölgeleri 1 Mayıs 2013 tarihine kadar devralması gerekirken, yaşanan gecikmeler nedeniyle ek süre talebinde bulunmuş, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) ise Akdeniz, Boğaziçi ve Gediz (Gediz'i AYDEM Grubu kazanmıştı) dağıtım bölgeleriyle ilgili ihaleleri kazanan şirketlere, devralma işlemlerini tamamlamaları için 3 Haziran'a kadar süre tanımıştı.

12 YILDA GERİ ÖDEYECEKLER

Cengiz-Kolin-Limak Konsorsiyumu'nun anlaşma sağladığı bankalar İş Bankası, Garanti Bankası, Yapı Kredi, Halkbank , Denizbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası. 2.5 milyar dolarlık kredinin vadesi toplam 12 yıl. Bunun ilk iki yıllık bölümü geri ödemesiz dönem olarak belirlendi.

Boğaziçi EDAŞ'ın özelleştirme ihalesini 1.96 milyar dolar bedelle ve Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ'nin özelleştirme ihalesini ise 546 milyon dolar bedelle Cengiz-Kolin-Limak OGG kazanmıştı.

Boğaziçi ve Akdeniz EDAŞ'ın Cengiz-Kolin-Limak OGG'ye verilmesine dair Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararı Mart ayında Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Aynı tarihte yapılan bir başka dağıtım bölgesi olan Gediz EDAŞ ihalesini ise Elsan-Tümaş-Karaçay Ortak Girişim Grubu kazanmıştı. Bu konsorsiyum, halen Aydın--Denizli-Muğla bölgesinde dağıtım yapan AYDEM'de de ortak. 

GEDİZ'İN PARASI DA BULUNDU! ELSAN-TÜMAŞ-KARAÇAY 5 BANKA İLE ANLAŞTI!

Önceki ve Sonraki Haberler