1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. 8 yıl sonra doğalgaza zam geldi

8 yıl sonra doğalgaza zam geldi

Enerji Günlüğü - Sekiz yılını dolduran doğalgaz dağıtım bölgelerinde pahalı altyapı yatırımları sebebiyle tarifeler değişiyor. Enerji Piyasası...

8 yıl sonra doğalgaza zam geldi

Enerji Günlüğü - Sekiz yılını dolduran doğalgaz dağıtım bölgelerinde pahalı altyapı yatırımları sebebiyle tarifeler değişiyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) yaptığı yeni düzenlemeyle doğalgaz fiyatları 1 Mart itibarıyla Düzce'de yaklaşık yüzde 8, Balıkesir'de yüzde 6 ve Sivas'ta yüzde 5 oranında arttı. Bu illerin dışında Konya, Kayseri, Eskişehir, Erzurum ve Bursa'da da fiyatlar değişti. Yıl sonuna kadar 9 bölgenin daha doğalgaz tarifeleri yeniden hesaplanacak. Yetkililer, hesaplamaların ardından süresi dolan bölgelerde fiyat değişikliği yaşanabileceği bilgisini verdi.

Zaman’ın haberine göre, sekiz yılını dolduran şehir içi dağıtım bölgelerinde fiyat artışlarının yaşanması, yatırımlara bağlanıyor. Doğalgaz dağıtım sektörü temsilcileri konuyla ilgili yaptıkları açıklamada, dağıtım şirketlerinin şehir içi şebekeleri için büyük yatırımlar yaptığı bilgisini verdi. Aynı kaynaklar konuya şöyle açıklık getirdi: “Özel şirketler altyapı yatırımlarına son derece kaliteli malzeme kullandılar. Ve birçok şirket ihaleleri sıfır veya düşük kârla kazandılar. Burada şirketlerin hedefi ve planlamaları 8 yıl sonrası içindi. Bu süre sonunda tarifeler olması gereken düzeye çıkacak ve şirketlerin asıl kârlılığı bu süre sonunda başlayacaktır. Yatırımların dönüşü de bu süre sonunda gerçek anlamda başlayacak.”

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun, 8 yılını dolduran şehir içi doğalgaz dağıtım şirketlerinin tarifelerini yeni metodoloji kapsamında hesaplamaya devam ediyor. Yeni yöntem uyarınca bugüne kadar 8 bölgede doğalgaz tarifeleri (tüketim miktarları esas alınarak) yeniden belirlendi. Yeni ‘metodoloji’ ile yapılan güncelleme, doğalgaz fiyatlarında değişik oranlarda artışa yol açtı. Yetkililer, bu yıl sonuna kadar 9 bölgenin daha doğalgaz tarifelerinin yeni metodoloji uyarınca hesaplanacağını belirterek, “Bu bölgelerle ilgili hesaplamalar yapılacak. Bazılarında artış olabilir. Bu metodoloji gereği oluşan bir durum” değerlendirmesini yaptı.

Önceki ve Sonraki Haberler