1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. AB Çinli solarcılara savaş açtı

AB Çinli solarcılara savaş açtı

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği Ticaret Komisyonu, Canadian Solar, ET Solar ve Renesola'nın ithalat vergisi ödemesi gerektiği sonucuna vardı.Avrupa dışındaki...

AB Çinli solarcılara savaş açtı

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği Ticaret Komisyonu, Canadian Solar, ET Solar ve Renesola'nın ithalat vergisi ödemesi gerektiği sonucuna vardı.

Avrupa dışındaki solar şirketlerinin başı Avrupa Birliği ülkeleri ile dertte. AB Ticaret Komisyonu tarafından yürütülen soruşturmada, 3 Çinli şirketin Birlik ülkelerinde geçerli taahhüt anlaşmalarına aykırı davrandıkları sonucuna varıldı.

Brüksel'deki Ticaret Komisyonu, Çin fotovoltaik üreticileri Canadian Solar, ET Solar ve Renesola'nın Avrupa Birliğinde geçerli taban fiyat ve ithalat hacmi anlaşmalarına karşı geldiğini tespit etti. Bundan dolayı söz konusu şirketlerin, taban fiyat anlaşmasından çıkartılması, Avrupa Birliği'ne ürün soktukları zaman gümrük vergisi ödemeleri gerekiyor.

Canadian Solar'ın eleştirdiği kararı destekleyip araştırmanın büyütülmesini isteyenler de var. Çinli üreticiler için AB'de gümrük vergisi %47 çivarında. Bloomberg in haberine göre Canadian Solar ve ET Solar % 43,1 Anti Damping vergisi ve % 6,4 Anti Sübvansiyon Vergisi, Renesola % 43,1 Anti Damping vergisi ve % 4,6 Anti Sübvansiyon Vergisi ödemek durumunda kalabilir.

Canadian Solar AB Ticaret Komisyonu kararından sonra yaptığı açıklamada "Canadian Solar her zaman AB Taban Fiyat uygulaması içinde çalıştığına inanıyor ve Şirketimiz kararın içeriğini tam anlayabilmiş değil" denildi. Şimdilik kararı hukuki çerçevede gözden geçiren Şirket, itiraz haklarını araştırıyor. Canadian Solar bu kararın 2015 yılı 2. çeyrek ve komple 2015 bilançosuna etki etmeyeceği öngörüsünde bulunuyor.

Avrupa'daki anti-damping ve anti-sübvansiyon uygulamalarını daha da sertleştirmek için lobi yapan ProSun ise Brüksel'den gelen karara alkış tutuyor. ProSun'un açıklamasında "Bu karar geç bile kaldı. Söz konusu üç şirket kendileri hayata getirdikleri karara uymadılar. Böylece AB gümrüğünü milyon Euro'larla dolandırdılar" denildi. ProSun yetkilileri, yayınlanan Komisyon Raporu'nu henüz buzdağın görünen kısmı olarak niteledi. Komisyon şimdiye kadar 8 Şirket üzerine araştırma yapmış ve 3 şirkette ihlal tespit etmiş. Taban Fiyat anlaşmasında (Undertaking) 100'ün üzerinde Çinli şirket var. Bunun için EU ProSun soruşturmaların hızlandırılıp genişletilmesini istiyor.

Çeviri-derleme: Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler