1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. AB denizüstü RES’te 25 kat büyüme hedefliyor

AB denizüstü RES’te 25 kat büyüme hedefliyor

AB’nin denizüstü (offshore) rüzgar enerjisi kapasitesinin 2050'ye kadar 25 kat artarak 300 bin MW’a ulaşması hedefleniyor.

AB denizüstü RES’te 25 kat büyüme hedefliyor

Enerji Günlüğü - AB’nin denizüstü (offshore) rüzgar enerjisi kapasitesinin 2050'ye kadar 25 kat artarak 300 bin MW’a ulaşması hedefleniyor.

AB Komisyonu tarafından dün açıklanan plana (Offshore Renewable Energy Strategy) göre, Avrupa’nın küresel ısınma ile mücadele için fosil yakıt kullanımını azaltma hedefi kapsamında hali hazırda 12 GW olan denizüstü (offshore) rüzgar enerjisi kapasitesinin 2030'da 60 bin MW’a ve 2050'de 300 bin MW'a ulaşması hedefleniyor. Bu kapasite için Komisyon 800 milyar euro yatırım yapılması gerektiğini öngörüyor.

Denizüstü (offshore) rüzgar enerjisi kurulumları için Kuzey Denizi, Baltık Denizi ve Atlantik Denizi, Akdeniz ve Karadenizi potansiyel olarak gösteren Komisyon, 300 bin MW'nın 40 bin MW'lik bölümünün okyanusta kurulacağını öngördü. Şu anda sadece 13 MW olan gelgit ve dalga gücü gibi okyanus enerjisi kapasitesi için 2030 yılına kadar da en az 1000 MW kapasite hedefleniyor.

ÇEVRECİLER KAYGILI

Avrupa Birliği’nin bu iddialı hedefleri yenilenebilir enerji sektörü açısından sevindirici olsa da bazı uzmanlar ve çevreciler denizlerde bu boyutlarda rüzgar türbinlerinin kurulmasının deniz ekosistemini ve biyoçeşitliliği bozabileceği uyarısında bulunuyorlar.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler