1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. AB elektriğinin yüzde 63’ünü yenilenebilirden üretecek

AB elektriğinin yüzde 63’ünü yenilenebilirden üretecek

Avrupa Birliği ülkeleri fosil yakıtlardan elektrik üretimi planlarını üçte bir oranında azalttı. AB fosil yakıtı yenilenebilir kaynaklarla ikame edecek.

AB elektriğinin yüzde 63’ünü yenilenebilirden üretecek

Enerji Günlüğü - AB ülkelerinin güncel stratejilerine göre 2030 yılına kadar elektriğin %63'ü yenilenebilir kaynaklardan üretilecek.

Ukrayna'daki savaş ve doğal gaz krizine tepki olarak enerji geçişine yönelik iddialı hedefler hızla gelişti ve son iki yılda 19 Avrupa hükümeti karbonsuzlaştırmayı hızlandıracak planlar yayınladı. Düşünce kuruluşları Ember ve CREA'nın yeni analizine göre, AB ülkeleri fosil yakıtlardan elektrik üretimi planlarını üçte bir oranında azalttı. 

Yakın zamanda açıklanan politikalara göre, 2030 yılında 595 TWh (terawatt saat) fosil yakıt kaynaklı elektrik üretimi gerçekleşecek ve bu, sadece iki yıl önce yayınlanan 2030'da 867 TWh planlarına kıyasla keskin bir düşüş olacağı anlamına geliyor. Bu durum, Covid-19, hızla yükselen gaz fiyatları ve Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının ülkelere daha temiz, daha ucuz ve daha güvenli kaynaklara doğru harekete geçme baskısı oluşturmasıyla ortaya çıkıyor.

FOSİL YAKIT YERİNE YENİLENEBİLİR KULLANILACAK

AB ulusal stratejileri, fosil yakıtları ikame etmek için elektrik üretiminde yenilenebilir kaynaklarda planlı bir artış olduğunu gösteriyor. 2019’da yayınlanan ulusal stratejiler, AB’de 2030 yılına gelindiğinde elektriğin %55’ini yenilenebilir kaynaklardan elde edecekken, bugünkü politikalara göre elektriğin %63'ü yenilenebilir kaynaklardan üretilecek. 

HEDEF %69

Ayrıca AB’nin iklim hedeflerinin daha da artırılması bekleniyor. Yakın zamanda açıklanan AB komisyonu stratejisi REPowerEU, 2030 yılına kadar elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakların payının %69 olmasını hedefliyor.

“AB’NİN ENERJİ GEÇİŞİ TURBOŞARJLA HIZLANDI”

Ember'de Kıdemli Enerji ve İklim Verileri Analisti Pawel Czyzak, "AB, hükümetlerin maliyetli fosil yakıtları terk etme konusunda ciddileşmesiyle birlikte enerji geçişi turboşarjla hızlandı" dedi. “Rüzgar ve güneş enerjisini daha hızlı artırmanın AB'nin birden fazla krizi atlatmasına yardımcı olabileceği konusunda bir fikir birliği var” diye devam etti.

ALMANYA, HOLLANDA VE FRANSA HEDEF YÜKSELTTİ

Rus fosil yakıtlarının en büyük ithalatçılarından bazıları şu anda iklim hedeflerinde en büyük sıçramaları gerçekleştiriyor. Almanya, 2030 yenilenebilir enerji hedefini %62'den %80'e yükseltti, Hollanda açık deniz rüzgar kapasitesini 2030'a kadar 21 GW'a çıkarmayı planlıyor ve Fransa, şu anda 14 GW olan güneş enerjisi kapasitesini 2050'de 100 GW'a çıkarmayı hedefliyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler